I løpet av noen få uker vil det spanske selskapet OSSA være i gang med borre og sprenge ut tunnelen fra Sørelva til Jubelen, det som om to års tid vil være en fullkommen tunnel gjennom Sørkjosfjellet.

- Vi får de første store maskinene denne uka, sier prosjektleder Pablo Gomez i OSSA.

- De første tre maskinene fikk vi opp fra Oslo, så derfor kom de noe før. De store maskinene kommer fra nå og utover.

Trenger folk

Første salva håper Jomiz skal gå av stabelen først i november.

- Nå etablerer vi base her. Vi skal blant annet ha vårt hovedkontor for dette prosjektet i de gamle postlokalene på Storslett. Der vil det jobbe rundt 15 personer innenfor ledelse. Ute på de to anleggene i Jubelen og Sørelva vil det være til sammen omtrent 55 personer.

En del personer er allerede på plass, og etter hvert skal man fylle på med flere.

- Vi søker nå etter en rekke personer med forskjellige kvalifikasjoner. Vi trenger landmålere, ingeniører, drillere og geologer, blant annet, forteller assisterende prosjektleder Gisle Halvorsen.

Porøst fjell

De har tatt høyde for at det kan komme utfordringer. At deler av arbeidet pågår om vinteren ser ikke spanjolen på som noe problem.

- Vi er vante med kulde, snø og frost. Vi har drevet tunnelarbeid både i Andorra - oppe i Pyrenene, og i spanske høyfjellsområder. der hadde vi temperaturer på minus 25 grader, så jeg tror ikke det blir den største utfordringa for oss.

Ringvirkninger

OSSA startet som et gruveselskap for omlag 60 år siden, men har siden dreid over på tunnel og underjordiske konstruksjoner.

- Vi har de siste årene blitt mer internasjonal, med arbeider i Sør-Amerika som blant annet Brasil, Peru og Chile, men også i Asia. Denne jobben er den andre vi har i Norge. Vi startet nettopp et omlag like stort prosjekt som omfatter spillvann ved Bekkelaget i Oslo.

Jomiaz og Halvorsen tror deres jobb vil ha stor betydning i lokalsamfunnet.

- Vi har allerede leid inn Betongservice til å lever all betong til tunnelen. Vi leier Nordlandia gjennom vinteren, vi leier flere hus og vi handler mat og andre ting her. Og så vil vi lære oss norsk, delta i idrettsliv og andre ting som skjer. Vi skal tross alt være her i to år, sier Pablo Gomez.

KLARE: Prosjektleder Pablo Jomiz og assisterende prosjektleder Gisle Halvorsen ser fram til å starte tunneldrivinga fra Jubelen. Foto: Kjetil Nielsen Skog