Det var i dagens kommunestyre, under behandlingen av årsregnskap og årsmelding, at rådmann Cissel Samuelsen redegjorde for statusen til Skjervøy kommune.

Kommunestyret fikk seg framlagt et regnskap for 2014 i balanse, med drøyt 181 millioner kroner til fordeling drift. Samuelsen valgte å peke på at ting peker litt oppover for Skjervøy.

- Vi er regnskapsmessig i balanse. Så er det andre måter å måle situasjonen på. For eksempel har vi kommunebarometeret, der man måler 120-130 forskjellige faktorer. Der var Skjervøy på 330. plass av 428 kommuner i fjor. Nå offentliggjøres de nye tallene før i slutten av juni, men vi ligger an til å rykke opp til 323. plass. Det er i alle fall en framgang, sier Samuelsen.

Høyt sykefravær

Hun trakk fram brukerundersøkelser som viser at kommunen stort sett har tilfredse brukere og at tjenestenivået er høyt.

- Man kan jo spørre seg om det kanskje er for høyt, men kanskje skal det være vårt fortrinn. Man skal ha ambisjoner om et høyt tjenestenivå, sier Samuelsen.

Samuelsen viste også til sykefraværet i Skjervøy kommune, som er høyt.

- Det har gått opp og er altfor høyt. Vi ligger vel nå på 12 prosent sykefravær og det er ikke bra. Vi har satt i verk tiltak for å få ned sykefraværet. For det er ikke bra verken økonomisk eller med tanke på kvaliteten som leveres, sier Samuelsen.

Må knipe inn

Vidar Langeland (Frp) fant grunn til å påpeke at selv om kommunen går i balanse, så er det mørke skyer på himmelen også.

- Vi går i balanse fordi vi tømmer fondene våre og må knipe inn til neste år. Vi har utfordringer i forhold til hvordan vi skal skape rom for nye investeringer. Gjelden øker og er vel oppe i 79.000 kroner per innbygger i kommunen, sier Langeland, og trekker fram at kommunen også har utestående fordringer på mange milliioner.

Utfordringer, men...

Ørjan Albrigtsen (Kp) mener Langeland fokuserte kun på det negative.

- Vi ser at det er utfordringer, spesielt innenfor helse, men jeg syns dette var en elendighetsbeskrivelse fra Langeland. Man kan lure på om man bor i samme kommune, sier Albrigtsen.

Langeland påpekte at han bare refererte til tall som står i årsmeldingen.

- Det er ikke farlig å trekke fram det positive. Jeg er enig i at det leveres gode tjenester i kommunen. Men dette er det viktigste styringsdokumentet for fremtiden. Man er nødt å ta tak i det som ikke går bra, sånn at man kan gjøre det bedre. De fremtidige utfordringer kommer som perler på en snor, sier Langeland.

Økonomisjef Espen Li sa som kommentar til Langeland at kommunen ikke tømmer noen fond, men bekrefter at lånegjelden i kommunen øker.

Årsregnskapet og årsmeldingen fra 2014 ble enstemmig vedtatt i kommunestyret.