Det er en gigant som skal bygges opp på Sandøra på Skjervøy, muligens ett av verdens største.

Anlegget skal stå på ei 60 mål stor tomt. I store produksjonshaller skal laks ales opp fra egg til smolt, altså fra ferskvanns- til saltvannsfisk.

I en pressemelding fra Jøkelfjord Laks AS, som nå er heleid av Marine Harvest Norway, heter det at man har inngått en intensjonsavtale med Skjervøy kommune om rettigheter til en tomt på ca 60 mål. Dette gir grunnlaget for en god lokalitet i en næringsvennlig kommune.

Flere hundre millioner

-Marine Harvest Norway søker nå om oppdrettskonsesjon for 15 millioner smolt til et settefiskanlegg i Skjervøy. Konsesjon fra NVE er allerede på plass, og arealet er regulert til formålet, opplyser kommunikasjonssjef i Marin Harvest Norway, Marte Haabeth Grindaker.

Eventuell beslutning om utbygging tas når alle nødvendige tillatelser er på plass, tidligst høsten 2014.

- Vi går ikke ut med rene summer, men du kan sitere meg på at det er en investering til flere hundre millioner kroner.

Ved full utbygging vil det være snakk om rundt 20 arbeidsplasser.

- Dette er en god lokalitet i en næringsvennlig kommune, sier Ørjan Tveiten i Marine Harvest Norway.

- Lokaliteten er arealmessig satt av til formålet, det er tilgang til ferskvann, god mulighet for transport på sjø og god infrastruktur på land.

Et annet vesentlig poeng for Marin Harvest er tilgangen til arbeidskraft.

- Ikke minst ligger den i et område der det er gode muligheter for å få tak i kvalifisert personale.

Stort behov

Marin Harvest Norway etablerte seg nylig i Nord-Troms. I oktober i år kjøpte selskapet opp Jøkelfjord Laks AS. Dette selskapet eier Jøkelfjord Smolt, et smoltanlegg plassert på Kågen, ved Skattørsundet. Fra dette anlegget kan man se over til dit hvor det nye anlegget kommer.

- Det er for tidlig å si om det nye anlegget skal levere smolt kun til våre anlegg, eller om det skal drive salg, sier Marte Haabeth Grindaker.

- Regelverket tilsier i alle fall at man ikke kan frakte smolt over for lange avstander. I dag er det et stort behov for smolt nord for Bodø, noe som er en viktig grunn til at Marine Harvest nå vil vurdere en utbygging.