Torsdag ettermiddag hadde Framtid i Nord en sak om kattungen Sune, som ikke kom seg ned fra en høyspentstolpe i Birtavarre i Kåfjord.

Fredag morgen satt katta fremdeles oppe i stolpen, og da montører fra Ymber skulle prøve å redde den i 10-tiden, hoppet den selv ned på siden.

Etter en kort tur i skogen var Sune på plass hjemme i stua. Og da var det godt med litt melk og mat.

– Han virker helt topp, men en veterinær skal se på han senere i dag. Det er jo helt herlig å få han ned, sier Myrvoll.

Sliten pusekatt

Den åtte måneder gamle hannkatta satt i godt over ett døgn på stolpen.

– I går kveld var han så sliten, han rørte seg ikke en millimeter. I morgen tidlig da gubben kjørte på jobb begynte han å mjaue igjen og nå begynner han å gå rundt, forteller hun.

Myrvoll fikk absolutt ikke sove natt til fredag.

– Nei. Jeg skrev til Ymber i natt, at noe måtte de gjøre. Å se på en katt som lider fra soveromsvinduet er det verste som kan skje. Vi krysser fingrene nå for at han kommer ned, sier hun.

Vant til å være ute

Ifølge Myrvoll har andre medier meldt at Sune er en innekatt. Det stemmer ikke.

– Nei, det er hans første natt ute, ellers kommer han inn om natta. Så han er vant til å være mye ute.

Fredag morgen var det minus ti grader i bygda.

– Nå er sola begynt å komme fram så han får det nok litt varmere etterhvert.

Kobler av strømmen

Administrerende direktør i kraftselskapet Ymber, Erling S. Martinsen, bekrefter at montører fra Ymber er på stedet for å forsøke å få katta ned.

– Målet er å få katta ned i løpet av dagen. Men det avhenger jo av hvor samarbeidsvillig en kattunge er, det er ikke bare å få tak i den. Problemet er at den er sikkert kjemperedd, og den blir ikke mindre redd av at folk klatrer opp, sier han.

Ifølge han er det varslet en strømutkobling fra klokken 09.45.

– Vi tar ut en mindre del av strømmen, men ikke helt fra Olderdalen - tror jeg.

Torsdag meldte Nordlys at å ta strømmen fra Olderdalen innebar at 1300 personer kom til å bli uten strøm. Dette kunne gi en merkostnad for Ymber på 100.000 kroner.

Ganske uvanlig

Ifølge Martinsen redder Ymber ned en katt fra tid til annen. Det er likevel ganske uvanlig å måtte koble ut strømmen for å gjøre det.

– Erfaringen vår er at hvis alle fjerner seg fra katta og lar den være i fred så går dem som regel ned av seg selv. I dette tilfelle har det tatt så lang tid, at da måtte vi se på andre løsninger. Vi har veid det den samfunnsøkonomiske kostnaden opp mot dyrevelferden. Vi syntes det var litt drøyt om vi allerede i går skulle ha koblet fra strømmen.

– Katta er i full vigør i dag, så han har tydeligvis ikke lidd noe nød.

GJENFORENT: Johanna Myrvoll er gjenforent med kattungen Sune, som tilsynelatende virket uskadd etter den traumatiske opplevelsen. Foto: Privat
PRØVDE: Tre montører prøvde å få katta ned, fredag. Tilslutt hoppet den selv. Foto: Privat