Det er ingen overdrivelse å si at I. Evensen Byggevarer er en institusjon på Skjervøy.

Bedriften har holdt det gående siden jøkelfjordingen Ivar Opdal Evensen startet opp 1912 og har vært i Evensen-familiens eie i samfulle 104 år etter det.

Men nå sier tredjegenerasjons eier, styreformann Knut Ivar Evensen (68), at epoken kan være over.

– Ja, vi eierne begynner å bli gamle og det er ingen av barna som vil ta over. Så da sier det seg etter hvert selv hva som vil skje. Vi har bestemt oss for å selge, sier Evensen.

Engasjerte eiere

Han og hans to søstre Inger Bolstad og Margrethe Løften Evensen eier rundt en tredjedel hver av bedriften. Knut Ivar Evensen understreker at det ikke har vært en brå avgjørelse.

– Vi har lenge vært klar over situasjonen, så det var egentlig bare å bestemme seg. Det må komme inn nye eiere som er entusiastiske og engasjerte og som kan ta bedriften videre, sier Evensen.

I. Evensen har seks ansatte og omsatte for 14–15 millioner i 2015. Evensen har ikke regnskapstallene klare, men:

– Det har da gått rimelig bra. Det har vært fleste gode år, for å si det sånn. Men det er tøffe tider i bransjen. Det er lite nybygging på Skjervøy, så vi baserer oss mest på reparasjons- og oppussingsmarkedet. Men det er et stabilt og sikkert marked, sier Evensen.

Blant de eldste

Han tok over som daglig leder etter sin far Ivar Evensen i 1991 og var det i drøyt 20 år. Nå er han styreformann i det som er blant Nord-Troms eldste bedrifter.

– Ja, det er ikke mange som har drevet så lenge. Du har Giæver på Hamnes, men ellers vet jeg ikke om flere.

Verst hvis ingen tar over

Er det vemodig å erkjenne at butikken vil havne utenfor familien etter så mange år?

– Nei, hvis det er noen tar over og driver videre, og man beholder arbeidsplassene, så er det bare flott. Det verste som kan skje er at ingen vil overta og at driften blir lagt ned. Derfor håper jeg at noen kommer og tar over. Vi skal selvsagt hjelpe til på alle mulige måter, sier Evensen.

Frykter du at butikken vil forsvinne?

– Nei, jeg gjør ikke det. Vi har riktignok ikke hatt noen følere ute, men vi kommer til å informere noen som vi tror kan være interesserte. Det er interessant å drive butikk og byggevare er en fin næring å drive i, sier Evensen.

Videre litt til?

Skulle Evensen-familien ikke finne nye eiere, så er det ikke krise heller.

– Nei, får vi ikke napp nå så driver vi videre. Vi er ikke så gamle at det er kritisk. Vi har god helse alle tre, men vi har lyst å være rene pensjonister etter hvert, sier 68-åringen.

MELLOMKRIGSÅRENE: Slik så butikken i værret ut da den ennå var kombinert landhandel og byggevareforretning. Foto: Privat