Olje- og energidepartementet - OED - ga torsdag Statnett konsesjon til å bygge og drive en ny 420 kV kraftledning fra Balsfjord i Troms, til Skaidi i Finnmark. Dette er en fortsettelse av kraftledningen fra Ofoten til Balsfjord som er under bygging.

LES OGSÅ: Har utredet trasé

Ledningen fra Balsfjord til Skaidi er omtrent 300 km lang, og det er gitt konsesjon til at Statnett kan bygge ledningsanlegget trinnvis.

- Forsyningssikkerheten i vår nordligste landsdel er ikke tilfredsstillende. Ledningen vi nå gir konsesjon til vil være avgjørende for å styrke forsyningssikkerheten i Nord-Norge. Dette infrastrukturprosjektet er blant de største i landsdelen noensinne, og legger til rette for vekst i industri, kraftproduksjon og annen næringsvirksomhet i regionen. Dette er en stor dag for Nord-Norge, sier olje- og energiminister Tord Lien.

– Overgrep

Denne entusiasmen deler overhodet ikke varaordfører og Senterparti-politiker i Kåfjord, Svein Oddvar Leiros. Tvert om raser han mot OEDs trasévalg. Den nye kraftlinja skal, etter den vedtatte konsesjonen, krysse dalen og ikke ved Gossagorra som NVE foreslo i 2012.

– Dette er et regelrett overgrep på lokalbefolkninga i Kåfjorddalen, på kommunen og på næringslivet her, sier en tydelig oppgitt Leiros.

I 2012 feiret han og resten av bygda at NVE ikke ville legge traseen nede i dalen.

LES OGSÅ: Bygda tok kraft-seier

– Alle parter ønsker at linja, Statnett inkludert, ønsker at linja skal gå lengre oppe, men her velger man å hensynta ett enkelt reinbeitedistrikt framfor det store flertallet.

Fått nok

Kraftlinja vil i følge Leiros, krysse dalen omtrent en kilometer fra nærmeste bolighus.

– Den vil gå rett over revefarmen, og den blir i nærheten til de reiselivssatsingene som både er gjort og som planlegges.

LES OGSÅ: Fant over 1.000 kulturminner

Leiros synes det er ekstra ille at dette rammer Kåfjorddalen.

– Kåfjord har tatt sin del av kraftbehovet gjennom oppdemmingen av elva og utbygginga i Guolars. At man nå påfører oss enda en smell, det kan jeg ikke forstå.

Kampklar

Nå lover varaordføreren kamp.

– Vi har vært i departementet og snakket, i Sametinget og ellers der makta sitter, men man velger altså å overhøre oss. Dette er ikke akseptabelt!

Han lover blant annet folkemøter.

– Vi vil innkalle til folkemøter allerede over helga. Dette er helt vanvittig og ikke noe vi bare vil godta.

Den blåe streken markerer traseen for den nye kraftlinja. Foto: Illustrasjon: Statnett