Kåfjord Høyre står uten representasjon i formannskapet etter at Jens Aleksander Simonsen, leder i Kåfjord Høyre og nyvalgt kommunestyrerepresentant, valgte å stemme imot sitt eget parti under avstemningen i kommunestyret i forrige uke.

Høyre-representant Kirsti Blomli, som ble valgt inn i kommunestyret sammen med Simonsen, er rystet over det som skjedde. Og valgforsker Tord Willumsen ved Universitetet i Tromsø er også ganske overrasket.

- Dette er en oppsiktsvekkende handlemåte. Slike episoder forekommer sjelden. Men når de skjer er det gjerne når et parti er splittet eller det er sterke personkonflikter internt i partiet, sier Willumsen.

- Uvanlig god forklaring

Simonsen selv har ennå ikke villet si hvorfor han stemte som han gjorde, men har lovet å komme med sin forklaring senere. Og den forklaringen bør være god, mener Willumsen.

- Ja, den versjonen han har lovt å komme med bør inneholde en uvanlig god forklaring. Jeg er veldig spent på hva som kan rettferdiggjøre dette. Jeg har i alle fall ingen forslag, sier valgforskeren, og tilføyer:

- Det blir enda verre av at det gjøres uten at noen i partiet var informert, eller enda mindre tatt med på råd, på forhånd.

Ekskludert for mindre

Jens Aleksander Simonsen har slått fast at han ikke regner med å bli ekskludert som følge av stemmegivningen.

- Jeg tror ikke jeg blir ekskludert på grunn av dette nei. Det ser jeg ingen grunn til, sa Simonsen til Framtid i Nord lørdag.

Leder i Troms Høyre, Geir-Inge Sivertsen vil ikke kommentere eksklusjonsspørsmålet på det nåværende tidspunkt, men Willumsen antyder at Simonsen kan ligge tynt an:

- Jeg har sett politikere bli ekskludert for mindre enn dette.

OMSTRIDT VALG: Jens Aleksander Simonsen valgte å stemme i favør av Ap fremfor sitt eget parti. Foto: Jan Arild Hansen