Et lite steinkast fra fylkesgrensa og vel 80 km fra Alta arrangeres det som blir kalt verdens nordligste fjelltelemark renn, og det i en liten bygd som har så vidt 100 fastboende innbyggere.

Langfjorrennet er egentlig en Feelgood-konkurranse hvor det viktigste er å ha det gøy, men som for mange (journalisten inkludert) betyr at all verdens fornuft blir lagt igjen ved start. Gammelt konkurranseinstinkt blir hentet frem og en mulig sykemelding ligger klar over helga.

– Men du verden hvor artig det er med fantastisk stemning, mye godt folk og flott skitur, sier Tor Martin Iversen, 4. gangs deltaker fra Skjervøy.

Ny løyperekord

Løyperekordholder Daniel Boberg Leirbakken fra Burfjord stilte til start som forhåndsfavoritt, gjorde et rykk fra start og spurtbeseiret Per Kåre Jakobsen fra Alta med tiden 41.49 opp de 839 høydemeterne til Storfjelltind.

Burfjordingen noterte seg andrebeste tid ned fjellet med smått raske 2.57, og kunne dermed dra hjem som vinner blant herrene. Linda Hove fra Alta var raskest blant kvinnene.

Leirbakken som nå har begynt i ny jobb i Kautokeino, sier han ikke har vært på mange toppturer denne sesongen, og var dermed noe usikker på egen form.

– Og så åpnet jeg vel hardt, og fikk det tøft midtveis, sier han til konkurrenten fra Framtid i Nord.

Fornøyd rennleder

Rennleder Tore Karlstrøm er svært godt fornøyd med at totalt 98 deltakere stilte til start i årets Langfjordrenn.

– Og det ble en perfekt ramme rundt det hele med fantastisk vær og supert føre, jubler rennlederen etter at den siste har krysset mållinja.

Siden 2004 har han sammen med kona Gro, og en fast stab og frivillige på vel 20 stykker arrangert det som de betegner som verdens nordligste fjellskirenn.

– Første gang var vi vel 15 stykker til start. Etter hvert har deltakelsen stabilisert seg på rundt 100 deltakere, sier Karlstrøm.

Fra hele Europa

Til konkurransen i Langfjordbotn stiller det hvert år deltakere fra Frankrike som legger sin skiferie med utgangspunkt i fjellene rundt Jøkelfjord, Øksfjord og Langfjord.

Både tyskere, engelskmenn, svensker og finlendere bruker også å stille til start sammen med en rekke lokale deltakere.

– Vi har også en fast gjeng fra Oslo som legger turen hit, hvor de først går rennet, for så å ta seg turer på ski i fjellene, sier Karlstrøm.

Mange av deltakerne kommer år etter år tilbake til Langfjorden for deltakelse i fjellskirennet.

– Og det er vel et tegn på at folk setter pris på dette, sier rennlederen.

Langfjordrennet arrangeres av selskapet Bre og Vandring i samarbeid med Haldetoppen Telemarkslaug, idrettslaget Nordstjernen og Kafé Langfjordbotn.

VINNER: Årets vinner av Langfjordrennet, Daniel Boberg Leirbakken med ny løyperekord. Foto: Jan Arild Hansen