Rundt klokken 12.00, onsdag formiddag, gikk alarmen for en større øvelse som involverer alle nødetatene i Nordreisa kommune; brann, ambulanse og politi. I tillegg deltar også Avinor og Sivilforsvaret.

Det hele startet med et høyt smell og deretter brann i en container, som i øvelsen var et fly som hadde styrtet. Etter kort tid var Avinors brannbil på stedet og fikk slukket brannen. Etter hvert kom politi, brann og amulanse. 21 personer var involvert i ulykkesøvelsen, der flere var døde eller kritisk skadd. De fleste lå på forskjellige steder i skogen i Sokkelvik, imens to personer ble hentet ved havet. I tillegg fikk brannvesenet øve på å få løs personer som skulle være fast i en del av flyet (et gammelt bilvrak).

På Sonjatun ble det opprettet et eget krisemottak i kantina i forbindelse med øvelsen.

Merker ikke mye til den

ØVINGSLEDELSE: Stig Rasmussen og Mads Holsbø Eriksen i politiet var observatører. Det var også Tom Kjetil Hansen fra Avinor. Observatørene har planlagt øvelsen på forhånd, og observerte imens den foregikk. Etter øvelsen vil det være evalueringer. Foto: Siri Bergset Elvestad

Øvelsen vil foregå i Sokkelvika i Nordreisa kommune. Før øvelsen ble satt i gang, opplyste politiet at innbyggerne i Nordreisa trolig ikke vil merke så mye til den.

– Folk vil i utgangspunktet ikke merke så mye til øvelsen. Alle nødetatene skal delta, samt sivilforsvaret og Avinor, sier Nina Aleksandersen Fagerhaug, politibetjent ved Nordreisa lensmannskontor.

Fagerhaug var innsatsleder i øvelsen.

God trening for alle

FLYBRANN: Øvelsen simulerer at et fly har styrtet og kommet i brann, og flere personer er skadet og savnet. Denne brennende kontaineren er for øvelsens del flyet. Foto: Siri Bergset Elvestad

Elever fra helse- og oppvekst VG1, samt Vg2 veksling på Nord-Troms videregående skole, deltok som markører.

– Vi startet dagen på videregående i Nordreisa med sminking, der elevene sminket hverandre som skadde personer. 21 elever deltar som markører, sier Elin Winje Skallebø, lærer ved Nord-Troms videregående skole.

Hun forteller at elevene har vært spente på forhånd av øvelsen.

– Det er mye å lære for elevene når de får delta på slike øvelser, blant annet i forhold til førstehjelp og å se hvordan det foregår. De synes det er helt toppers å få delta på dette, sier hun.

Alle etater var straks på plass i Sokkelvik, og startet etter hvert å transportere "skadde" til samlingssteder og helsesenter.

God øvelse

Lufthavnsjef Tor Rasmussen berømmer Politiet i Nordreisa for en god øvelse.

– De har gjort en veldig bra planlegging og har gitt oss en øvelse med verdifull læring. Og så er vi utrolig glade for at så mange er med og bidrar, både politi, brann og redning, FIG og alle som var med. Dette gir oss utrolig realistisk trening som igjen er fullt ut overførbart til det virkelige liv, sier lufthavnsjefen.

Rasmussen takker samtidig elever og lærere ved Nord-Troms Videregående for innsatsen.

– Det er veldig bra å ha med ungdommene som markører slik at det vi øver på, blir mer reelt.