I fjor høst kom det nye medlemmer til de ulike rovviltsnemndene rundt om i landet, og møtet var også tiltenkt som opplæring for denne gruppen.

For Region 8 Troms og Finnmark, ble John Karlsen gjenvalgt. Denne uka tok han også til orde for et forvaltningsområde som har store utfordringer med tanke på rovdyr.

- Møtet var for å klarlegge hva regjeringen vil med norsk rovdyrpolitikk, og vi kom også med hva vi ønsker endringer på. Det viktigste og som ligger i bunn, er at vi skal kunne ha både beitenæring og tamreindrift, samtidig som vi er forpliktet til også å ha rovdyr. Denne todelte målsettingen er noe vi hele tiden diskuterer. Hvordan skal vi kunne oppfylle begge disse kravene her til lands, uten at vi taper masse rein og sau til rovdyr, samtidig som vi kan drive tradisjonell drift i utmark, sier Karlsen.

Forskjell på nord og sør

Karlsen forteller at man fra Regjeringens side er helt tydelig på at det må være en differensiert forvaltning. Der rovdyrene har fortrinn skal det ikke være beitedyr, og omvendt.

- På vegne av alle rovviltnemndene holdt jeg et 20 minutters innlegg, hvor jeg spesielt trakk fram Region 8. 80 prosent av all tamrein er i Troms og Finnmark. I tillegg har vi 50.000 svensk rein her - i alt ca. 230.000 rein som går på beite 365 dager i året. Det gir en helt annen utfordring enn lenger sør i landet, hvor de har sauer på beite fire måneder i året. Vi har også 140.000 sau i Troms og Finnmark, sier han.

Han forteller at signalene fra Regjeringen er at rovviltsnemndene som står for forvaltningsplanene, må klare denne differensieringen.

- Jeg brukte mye av min tid på innlegget på å forklare dem hvordan det er i Region 8, med en tradisjonell reindrift der reinen flytter fra vinter til sommerbeite. Reinen kalver også der hvor rovdyrene er. Reindriftsnæringa bruker også alt av areal i Troms og Finnmark. Skal vi klare den målsettinga Regjeringen har, må vi begynne å gjerde inne rein og da er tradisjonell reindrift over. Da er det kroken på døra. Da har vi gitt opp. Det kommer vi aldri til å verken foreslå eller akseptere, sier Karlsen.

Møtte forståelse

Når det kommer til sau, forteller Karlsen at man har lyktes med en differensiering i Troms.

- Av den grunn går tap på sau veldig mye ned, men når det gjelder rein er det igjen helt umulig. Begge ministre sa også at de har full forståelse for den utfordringen vi har her, men spilte også ballen videre med spørsmålet om hva som da må til, sier han.

- Stortinget har sagt hvor mye rovdyr vi skal ha, men ikke hvor de skal være, fortsetter Karlsen.

- Skal Region 8, og som jeg trakk fram, ha det store rovdyrtrykket? Med 10 ynglinger jerv, 10 ynglinger gaupe og 6 ynglinger bjørn, er det totalt sett også vi som har mest rovdyr i landet. Samtidig, og det gjør ikke ting noe bedre, er vi den regionen med mest kongeørn. Gjennom flere forskningsprosjekter og registreringer, har man erfart at ørna gjør en betydelig skade, både på rein og lam.

Foreslår å ta ut ørn

Ørneproblematikken var også noe han la fram som spesielt viktig å ha et fokus på.

- Mitt ønske at vi kjører et forskningsprosjekt og et prøveprosjekt i vår region. Nå vet jeg ikke om det er noe vi får i gjennom, men det jeg har foreslått at vi i enkelte områder tar ut ørn. Det betyr ikke at vi skal ha jakt på ørn - absolutt ikke, men som skadeforebyggende før den gjør skade og for å se om dette hjelper. Et eller annet må gjøres, og ideene er mange. Nå ligger de også på klima- og miljøministerens bord. Vi har også spilt inn for de politiske partiene, at man må se på rovdyrsituasjonen generelt og ørneproblematikken, så vi vet at det jobbes med det, avslutter han.