Valgdeltakelse og politiske preferanser hos 16- og 17-åringer er i stor grad lik de man finner hos voksne velgere. Det viser en forskningsrapport fra Institutt for samfunnsforskning, Rokkansenteret og Universitetet i Bergen. Samme rapport viser at det heller ikke har noe å si på videre valgdeltakelse.

Nyttig Kunnskap

– Evalueringsresultatene gir oss nyttig kunnskap om ungdom og politisk deltakelse. Vi skal nå studere resultatene for å ta stilling til hvordan vi best kan følge opp forsøket, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Rapporten viser også at når stemmerettsalderen synes den politiske representasjonen av unge å øke. Det ble valgt inn flere unge representanter i kommunene med forøk med senket stemmerettsalder.

Positive erfaringer

Kåfjord kommune var med i ordningen i 2011 og har derimot kun positive erfaringer fra forsøket.

-Vi hadde en høyere valgdeltakelse blant 16- og 17-åringene i 2011 og trodde de skulle være mest opptatt av fritidsaktiviteter og ballbinger. Men i debattene så vi at de også var engasjert i tunge saker også, det som omhandlet blant annet helse- og næringspolitikk, sier Kåfjord ordfører Svein O. Leiros om erfaringene. Og fortsetter med at de kun har kun positive erfaringer og at de skulle ønske at de fikk fortsette å være med i ordningen.

Svein O. Leiros sier Kåfjord kommune har utelukkende positive erfaringer i forsøket hvor 16-åringer får stemme Foto: Torbjørn O. Karlsen