Frida Elise Olsen (17) og Marthine Frantzen Dalvik (16) går begge på idrettslinja på Nord-Troms videregående skole.

Under årets stortingsvalget hadde ikke jentene mulighet til å stemme, men de har gjort seg opp en mening om hva de ville stemt dersom de hadde hatt stemmerett.

Jentene forteller at de stemte Ap under årets skolevalg. Olsen sier hun også ville stemt Ap dersom hun kunne stemt 11. september, men Dalvik tror hun ville tatt en annen stemmeseddel.

– Jeg synes SV har mye god politikk, forteller hun.

– Slik vi kan påvirke

Ved neste kommunevalg får jentene mulighet til å stemme. Begge er klare på at det er viktig å benytte seg av stemmeretten.

– Det er slik vi kan påvirke. Om man ikke stemmer, har man ingenting man skulle sagt om man ikke er fornøyde, sier Olsen.

Engasjerte

Begge fikk med seg skoledebatten som ble gjennomført i august og stemte under skolevalget.

– Flere av ungdomspolitikerne var flinke og det ble mye diskusjon. Det var ganske spennende og gøy, sier Olsen.

– Ap og Rødt var veldig flinke til å ordlegge seg, sier Dalvik.

Olsen har tidligere vært engasjert i elevråd i Skjervøy. Dalvik sitter for øyeblikket i elevrådet ved Nord-Troms videregående skole.

– Jeg liker å være med og bestemme. Jeg vil ikke sitte bakerst å la andre bestemme for meg, sier Dalvik.

Poenget med demokrati

Under valgkampen har flere partier benyttet sosiale medier for å nå ut til publikum.

– Det forstår jeg veldig godt, og det er nok en lur måte å nå ut til flere. Det er jo flere som er pålogget facebook enn som leser avisa, sier Olsen.

Både Olsen og Dalvik har fulgt litt med under valgkampen. Begge er enige i at politikere kan virke mer fokuset på å fremme noe negativt hos andre partier framfor å fronte sin egen politikk.

– Under skoledebatten sa politikeren fra Rødt at hun ville avslutte med å snakke om sin egen politikk, framfor å snakke negativt om de andre. Men under hele debatten hadde hun kritisert de andre, sier Olsen.

– Jeg skjønner at de vil vinne stemmer og at de er uenige i hverandres politikk, men det blir litt dumt når man ikke får fram sin egen politikk. Det blir dumt å kritisere et parti bare fordi det har en annen politikk. Vi har partier med ulik politikk, og vi skal stemme på det partiet vi mener har best politikk. Det er jo hele poenget med et demokrati, at vi skal kunne velge, sier Dalvik.