Det har vært mye hval rundt Skjervøy de siste dagene og hvalbildene og hvalvideoene har florert. Ivar Isaksen var ute torsdag og fredag og fikk filmet hvalene.

Isaksen har holdt på med film siden 60-tallet, men så mye hvalfilming har det ikke blitt - før nå.

- Nei, det er sant. Det er ikke ofte man får sjansen til det. Det var litt mye sjø når vi var ute, og det gjør det litt vanskelig. Men det var veldig artig å prøve seg. En fantastisk opplevelse, sier Isaksen.

Spredd seg litt

- Absolutt. Det skal jeg. Jeg har riktignok ikke båt selv, så jeg er avhengig av å haike med andre. Så får vi se hvor hvalen drar. Akkurat nå så har de visst trukket sørover i Maursundet og videre. Men det skal være fullt av sild som står ute i havet og som kanskje kommer innover fjordene. Så da blir det nok mer hval, sier Isaksen.

Roger Bjørkestøl har også vært ute og kikket på hvalene de siste dagene.

- Såfremt været er bra, så er det mye å se. For noen dager siden var det veldig mye hval. Nå har de spredd seg litt til Nordreisa, Maursund og Uløya så det har roet seg litt, sier Bjørkestøl.

Stresses?

Trond Østvang var på fjorden i går for å ta bilder.

- Ja, vi hadde en kjempedag i Maursund. Det var mest spekkhoggere denne gangen, sier Østvang.

På diverse fora på nettet diskuteres det hvordan folk oppfører seg rundt de store dyrene når det blir trengsel på "hvalfeltet".

- Det ser ut som at de profesjonelle aktørene forholder seg ryddige og proffe på havet. De er forsiktige. Mens i helga var det mye privatbåter rundt hvalene og da syns jeg det var mye kjøring helt opp i hvalen. Det er ikke særlig akseptabelt. Jeg tror at hvalen stresses litt av det, selv om noen hevder at de ikke blir det, sier Østvang.

Vent på hvalen

Selv tar han bilder av hvalene og hans oppfordring er at folk avventer situasjonen litt når man er på hvalsafari.

- Min erfaring, og jeg har vært ute noen ganger, er at hvis man ligger i ro og venter så kommer både hval og spekkhogger til deg, sier Østvang.