- Vi var forberedt på at det kunne ta lang tid, men nå hører vi at det kan ta forferdelig lang tid. Det sier Irene Pedersen etter møtet mellom kommunen, befolkninga og NVE. Det finnes ikke penger til umiddelbare tiltak.

De fem familiene som har søkt Kåfjord kommune om støtte til å flytte fra rasutsatte Storhaugen i Manndalen kan få lang ventetid. I dag var søknaden deres oppe i kommunestyret som referatsak. Før den kan behandles må konsekvensene utredes.

- Det som er bra midt opp i det hele er at kommunene og NVE snakker sammen, mener hun.

Brukket rygg

Terje Lilleberg likte ikke det han hørte om kostnadene for skredsikringstiltak i kommunen.

- NVE kommer hit og forteller oss ting som vi allerede visste. Dette er ikke noe nytt. Dere setter dere i bilen og kjører av gårde. Vi setter oss i bilen og kjører hjem. Dit det er rasfare, sa Lilleberg under møtet.

- Tiltakene overlates til en kommune som ligger igjen med brukket rygg. Her kommer Staten og sier at det er farlig å bo i Kåfjord, uten at de har noe med seg noen midler til tiltak. Det er for dårlig, slår Lilleberg fast.

Kan ikke bli verre

- De første rapportene om Manndalen var ille, men den siste rapporten er mye verre. Kan vi vente at det samme skjer på Holmen og Olderdalen? ville Aud Martinsen vite.

- Nei det vil ikke skje. Nå har vi et likt detaljnivå på alle undersøkelsene. Kvaliteten på dem er god nok til å kunne si noe om farene, svarte Geolog Odd-Arne Mikkelsen i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Strengere for skolen

- Hvor farlig er det å oppholde seg på Olderdalen skolen? Vi vil ha et konkret svar, siden det er mange barn som går der, krever en stemme i salen.

- Slik NVE vurderer det, så er det ikke utrygt å jobbe der. Det er helt greit. Du trenger ikke å være redd for å jobbe der, forsikrer Mikkelsen.

- Men siden det er så mange mennesker som holder til i bygget, så setter vi enda strengere grense for skolen enn for bolighus. Det gjør vi fordi konsekvensene blir så store dersom det skulle skje noe, forklarer han.

Unik mulighet

Knut Hoseth i NVE bekreftet at det ikke finnes så store midler som kan settes inn raskt, som det politikerne og befolkninga i Kåfjord ønsker.

- De utfordringen vi har i denne kommunen er ganske store, medgir han.

- Nordnestunnelen er imidlertid en unik mulighet. Her kan det hentes gratis masse til skredsikringstiltak, opplyser Hoseth. Han forteller at det er også grunnen til at NVE har gått så tungt inn i denne saken.

- Etter hvert må vi få til en oversikt med prioriteringer over tiltak, men denne må også stilles opp mot vegvesenets behov. Derfor vil det ta litt tid. Neste år får vi midler til å gå videre med detaljvurderingene, sier Hoseth.