Sist onsdag vedtok kommunestyrene i Skjervøy og Nordreisa en interkommunal kystsoneplan. Vedtakene spriker imidlertid noe, med Nordreisa som vil drede områder både øst og vest av Haukøya. Skjervøy vil kun frede vestsiden.

– Svært uheldig

Leder for Skjervøy Fiskarlag, Dag Olav Mollan, har en fot i Skjervøy og en fot i Nordreisa kommune. Fiskeren bor på Hamneidet og skatter dermed til Nordreisa, men båten og rederiet hans er registrert i Skjervøy. Og tross at han er født og oppvokst i Skjervøy, er det hjemkommunen han denne gangen er mest fornøyd med.

– Jeg så jo helst at begge områdene ved Haukøya ble vernet, så denne gangen er jeg nok mest enig med Reisa.

Mollan, som i mange år har drevet rekefiske ved Haukøya, mener konsekvensene av oppdrett der kan være store.

–Det er jo noe av problemet. Det er for mange usikkerhetsmomenter. Imidlertid vet man fra Trøderlag at der oppdrettsanleggene kommer, der forsvinner også reka. I så fall er det svært, svært uheldig.

Vinnerne

Mollan gikk i forkant av kommunestyrebehandlinga ut og kritiserte prosessen. Han står fast ved dette.

– Og jeg er veldig glad for at Robert Hansen (Arbeiderpartiet i Skjervøy, red.anm.) tok opp dette i kommunestyremøtet på Skjervøy. Det var viktig at politikerne ble klare over at ikke alt har vært gjort riktig.

Begge kommunestyrene har sagt at Haukøya vest skal vernes. Feltet øst skal til mekling.

– Det betyr jo at man fortsatt kan ende med at man verner området, og det er jo bra.

At man også skal mekle om Uløya sørvest er også bra, mener han.

– Jeg sitter med litt blanda følelser. På den ene siden har nok politikerne forsøkt å møte alle, men de har endt som i diktet, og ikke maktet å gjøre alle til lags.

Vinnerne mener han er oppdrettsnæringa.

– Jeg føler at de har mest grunn til å være fornøyd med denne planen.

Lukka anlegg

Dag Olav Mollan understreker at han ikke er mot oppdrett som sådann.

– De betyr arbeidsplasser og inntekter, men dersom de skjer på bekostning av mitt innkomme, min familie, da må jeg jo si fra. Konsekvensene av slam og lusemedisin vet man for lite om, og vi frykter konsekvensene. Slik jeg ser det vil det kun bli sikkert den dagen all oppdrett skjer i lukka anlegg. Først da kan vi være helt sikre på at både medisin og slam ikke plager den naturlige faunaen.

PASSE: Fisker Dag Olav Mollan mener oppdrettsnæringa er vinnerne i den nye kystsoneplanen for Nordreisa og Skjervøy. Arkivfoto