I flere år har det vært gitt cellegiftbehandling på Sonjatun. Medisinen til kreftsyke har derimot blitt blandet på UNN i Tromsø.

– Det har vært en viss usikkerhetsfaktor knyttet til dette. Når veier er stengte og fly ikke  går, kan man risikere at pasientens medisin blir spolert, sier virksomhetsleder på sykestua, Terje Olsen.

Behandler i Nordreisa

På bakgrunn av blant annet dette ble det i juni vedtatt at medikamenter til en slik behandling skal blandes på sykestua på Storslett.

– Til det kreves det spesialutstyr, der det viktigste er et skap man blander i, som har avtrekk som sørger for at man ikke blir utsatt for damp eller søl når man blander, forklarer Olsen.

Han sier tilbudet til behandling egentlig er et kommunalt ansvar, men det er blitt etablert på sykestua - som ligger inn under spesialisthelsetjenesten. Dette av praktiske årsaker.

– Lokalene er egnet til det. Her vil pasientene ligge rett over gangen fra blanderommet, og vi har leger raskt tilgjengelig siden de holder til i samme etasje.

Tatt lang tid

Men ikke bare skal det komme opp et eget blanderom med dette skapet. Andre deler av sykestua skal også omstruktureres.

Barnestuen er blant annet blitt flyttet på, vaktrommet utvides med flere datamaskiner og all medisinhåndtering til annen bruk skal inn i samme rom hvor kreftmedisinen håndteres.

– Vi tror at vi skal få det veldig bra når det blir ferdig. Maskinen vi får hit er av samme type som den dem har på sykehus.

Olsen forteller at byggeprosessen startet opp  i september. Han sier at det hele har tatt lengre tid enn antatt.

– Når utstyret vi hadde bestilt kom, var det en motor som var blitt transportskadet. I tillegg tar byggearbeid tid når både snekkere, rørleggere også andre skal samhandle. Og det er virkelig ikke nok rørleggere i Nordreisa, det er mangelvare, påpeker han.

Må organiseres bedre

I dag er det ansatt en kreftsykepleier i 50 prosent stilling i kommunen som også jobber i hjemmetjenesten. Olsen tror ikke det er nok når det nye tilbudet kommer på plass.

– I tillegg er det et sårbart system som må organiseres mer. Parrallelt må vi få på plass en plan på hvordan vi skal komplementere tilbudet. Kommunen må ha en bevisst holdning til hvordan dette skal driftes, ikke minst i forhold til hvordan man samhandler internt i helsetjenesten i Nordreisa, og hvordan man samhandler med UNN. En henvisningsordning må komme på plass.

– Ting kommer ikke av seg selv, men jeg er veldig optimistisk, avslutter han.

OPTIMISTISK: Sonjatun Sykestue er nå i en ombyggingsprosess. Om kort tid kan pasienter med kreft få et bedre behandlingstilbud i Nordreisa. – Jeg vet at det har vært etterlyst av folk, sier virksomhetsleder på sykestua, Terje Olsen. Foto: Isabell Haug