- Sykkellykt er en billig investering. Likevel velger mange å ikke bruke den.Det er å gamble med livet, sier sykkelekspert Øyvind Setnes hos Tryg Forsikring.Selv om vinteren såvidt har begynt å vise seg i sin hviteste prakt i deler avlandet, er det fremdeles mange som sykler der det ennå er bart.

Men skal du sykle på høsten er det ekstra viktig å gjøre seg synlig. Derfor er lykter ogreflekser det desidert viktigste tilbehøret på sykkelen og deg nå.Kostbart å være usynligAt det er påbudt med lys både foran og bak på sykkelen betyr ikke at syklisterbruker lys. Politiet gjennomfører årlig flere aksjoner i de største byene iløpet av høsten, og blir man tatt uten lys på sykkelen kan man få bot på 1150kroner.

Man skulle jo tro at en bot i en slik størrelsesorden ville ha enpreventiv virkning, men slik er det dessverre ikke.- Mest urovekkende er det at mange foreldre lar barna sine sykle uten lys påsyklene i høstmørket. I tillegg vet vi at mange skoleveier med dårlig belysningkan være svært trafikkerte, sier Setnes.Ikke en del av sykkelpakkenHan syns det er synd at lys er tilleggsutstyr når man kjøper sykkel og mener detburde vært fastmontert og inkludert i prisen.

Som sykkelekspert i Tryg har Setnes opplevd flere ganger å møte andre syklister som nesten er usynlige langsdårlig opplyste veistrekninger.- Jeg har faktisk selv ved to anledninger nå i høst gitt bort mine egne lykterog trillet sykkelen min hjem, sier Setnes.

Kan få fatale følgerSelv i moderat fart kan det være svært vanskelig for en bilist å se syklisteruten refleks og lys. Det er mange syklister som ikke er klar over hvor litesynlig de egentlig er, i tillegg sykler de gjerne for fort forholdene tatt ibetraktning.- Mange har sitt eget lille verdensmesterskap til og fra jobb, og syklerderetter. I kombinasjon med dårlige sykkelveier og manglende synlighet kan detfå fatale følger. Selv om man har retten på sin side, vil syklisten alltid tapei møte med en bil, sier Setnes.Slik sykler du sikkert på høsten:- Monter lys for og bak.- Kle deg i sterke farger.- Bruk refleksvest.- Kald og våt asfalt er glatt, tilpass farten.- Bruk hjelm.

sykkelekspert i Tryg Forsikring, Øyvind Setnes, sykkelekspert i Tryg Forsikring. Foto: Tryg Forsikring