Dette arbeidet skjer i et samarbeid mellom Visit Lyngenfjord, Visit Lillehammer, Norsk Turistutvikling og FEE Norway, og er også støttet av Oppland fylkeskommune.

– Reiselivet i nord går godt og veksten i Troms har over flere år vært stor. Bare i år, fra januar til mars, har 11 prosent av alle utenlandske overnattinger i Norge blitt gjort i Troms. Det er betydelig for et fylke som utgjør 3,14 prosent av landets befolkning. Dette er et bevis på at næringa i Troms med sine samarbeidspartnere har gjort mye riktig og lyktes godt. Samtidig er det en god påminnelse om at vi må ta grep for å sikre en videre forsvarlig utvikling, sier fylkesråd for helse, kultur og næring, Willy Ørnebakk (Ap).

Vil tilpasse for små overnattingsbedrifter

Visit Lyngenfjord skriver i søknaden at de eksisterende bærekraftsertifiseringer i liten grad er tilpasset mindre bedrifter, både i forhold til i innhold og kostnad. Visit Lyngenfjord og Visit Lillehammer vil sammen med den internasjonale bærekraftordningen Green Key tilpasse ordningens internasjonale kriterier for små kjedeuavhengige overnattingsbedrifter.

– Sammen med våre samarbeidspartnere i reiselivet vet vi at bærekraft er utrolig viktig for å ivareta det levebrødet vi har skapt og de kvalitetene som gjør at vi selv vil bo her. Vi tror i fortsettelsen at det å kunne dokumentere bærekraftig drift vil være en hygienefaktor – en forutsetning for å få de turistene som er interessert i naturen på besøk hit, sier Ørnebakk.

Et anerkjent miljømerke

Green Key hører under den internasjonale miljølæreorganisasjonen FEE (Foundation for Environmental Education), og er en selvstendig forening med egne internasjonale og nasjonale styregrupper.  Organisasjonen er den største globale miljøsertifiseringsordningen for hoteller, camping og andre overnattingssteder, og er et anerkjent miljømerke av Global Sustainable Tourism Council. FEE står også bak andre miljømerker som Grønt Flagg, Blått Flagg og Miljøgodkjent Arrangement.  Green Key startet i Danmark i 1994.

Willy Ørnebakk (Ap), fylkesråd for helse, kultur og næring. Foto: Troms fylkeskommune