Arnold Nilsen er i prosjektgruppa i Troms som jobber med den såkalte nærpolitireformen. Tirsdag orienterte han kommunestyret i Lyngen om reformen og onsdag skal han gjøre det samme for Skjervøy-politikerne.

- Det er to ting jeg tar opp med politikerne. Det ene er hvorfor vi i det hele tatt har behov for denne reformen, prosessen bak og det faktum at et samlet Storting står bak. Det andre er hvordan vi skal gjennomføre reformen lokalt, sier Nilsen, kjent som regionlensmann for Lenvik.

- Det de syns er viktig

Og mens Lyngen-politikerne var opptatt av beredskapen og utrykningstid, så er nok Skjervøys fremste politikere også opptatt av en annen ting - nemlig at Skjervøy lensmannskontor skal bestå også etter at nærpolitireformen er over. I mars skrev formannskapet sågar et brev til både justisminister, politimester i Troms og Stortinget der de gjorde det klart at de ønsket å beholde lensmannskontoret.

Arnold Nilsen har forståelse for at også politireformen kan bli omfattet av en lokaliseringsdebatt.

- De må vektlegge det de syns er viktig. Jeg har forståelse for at de som befinner seg litt i ytterkanten er opptatt av dette, sier Nilsen.

Mer og mer kvalitet

Er det skadelig med en lokaliseringsdebatt også i denne saken?

- Nei, det må være lov. Det er viktig at folk engasjerer seg og lokalisering er alltid en god grobunn for diskusjon. Men jeg tror også det er viktig at vi deler erfaringer fra de stedene der vi har prøvd å utøve polititjenestene på en annen måte enn gammelmåten, med kontorer, kontortid og hjemmevakter resten av døgnet, sier Nilsen.

Nå skal det etableres en styringsgruppe med blant annet sju ordførere fra Troms.

- Vi har i utgangspunktet blanke ark og skal ikke verken legge ned eller opprettholde kontorer. Vi skal finne ut hva som er forventningen til reformen ute blant folk og jeg har inntrykk av at tendensen er at folk blir mer og mer opptatt av kvalitet på tjenestene, sier Nilsen.

Ikke automatikk, men...

- Er det automatikk i at reformen vil medfører færre lensmannskontor i nord?

- Nei, det er det ikke. Nå legger reformen som sådan føringer for effektivisering og vil bety at noen kontor vil kunne forsvinne, spesielt sentralt på Østlandet der kontorene ligger tett. Der vil det være rom for å kutte. Men hvordan det vil arte seg rundt om i landet er vi veldig varsomme med å legge føringer for. Vi er åpne for dialog, sier Nilsen.