Mannen er tidligere domfelt og bøtelagt en rekke ganger, særlig for narkotikaovertredelser. Mannen har vært rusmisbruker i mange år, men har i år vært på avrusning over flere måneder.

Han var tiltalt for en rekke forhold, og ble frifunnet for et av dem.

I 2016 skallet tiltalte til en annen mann ved et utested i Tromsø. I retten forklarte tiltalte at fornærmede hadde kommet med ytringer om at han var "junkie" ol., men fornærmede forklarte selv at han ikke hadde oppført seg provoserende og kanpt vekslet et ord med tiltalte. Deretter forklarte begge to at tiltalte hadde skallet til fornærmede, og traff han over et øye. Et vitne skal ha gitt forklaring i retten om at han hørte bråk, men at han ikke så selve hendelsen. Retten mener hendelsen er et utslag av typisk utelivsvold, hvor det faktiske hendelsesforløpet er usikkert.

Retten fant det bevist at tiltalte hadde skallet til fornærmede, og tiltalte ble dømt for hendelsen. Retten kunne ikke utelukke at fornærmede hadde kommet med ytringene som tiltalte forklarte.

Brukte narkotika

Mannen var også tiltalt for å ha ført personbil påvirket av alkohol eller andre berusende midler, og ved samme tid og sted ført personbil uten gyldig førerkort for denne typen kjøretøy. Samme dag skal tiltalte ha brukt narkotika inneholdende virkestoffene amfetamin, morfin og metamfetamin.

I tillegg er han tiltalt for å ha ført personbil ved en senere anledning uten gyldig førerkort for kjøretøyet. Disse hendelsene skjedde i begynnelsen av 2017 i Tromsø.

I retten forklarte tiltalte at han dagen da han skal ha kjørt personbil, hadde inntatt en brukerdose med amfetamin og heroin. Tiltalte følte seg ikke ruset og bestemte seg derfor for å kjøre bil på besøk til en venn. Kort tid etter tiltalte satt seg bak rattet, ble han stoppet av politiet i Tromsø. Det ble tatt en "drug-test" som var negativ, men det ble likevel tatt blodprøver på grunn av politimannens mistanke om ruskjøring. Analysene viste at tiltalte testet positivt på morfin med 0,0241 µmol/l, amfetamin med 0,258 µmol/l og metamfetamin med 0,806 µmol/l.

Retten fant det bevist at tiltalte hadde ført motorvogn påvirket av resultatene fra blodprøven. Men av grenseverdier i henhold til vegtrafikklovens bestemmelser svarende til alkoholpromille, er resultatene av morfin og amfetamin under grensen tilsvarende 0,2 promille (straffbarhetsgrensen) og over 0,2 promille for påvirkning av metamfetamin, kommer det fram i rettsdokumentene. Temaet i retten ble derfor om verdiene utgjorde mer enn tilsvarende 0,5 i promille. Legen som utførte den kliniske undersøkelsen konkluderte med siktede ikke fremsto påvirket, men at tiltalte med stor sannsynlighet hadde tilsvarende eller høyere påvirkningsgrad enn 0,5 promille. Retten konkluderte imidlertid med at på grunn av strenge beviskrav, kunne en ikke utelukke at påvirkningsgraden var tilsvarende mellom 0,2-0,5 i promille.

Tiltalte erkjente at han hadde inntatt rusmidler i forkant av kjøringen, og ble ble dømt for ruskjøring av Nord-Troms tingrett. Tiltalte ble også dømt for å ha inntatt narkotika.

Tiltalte ble også dømt for å ha kjørt personbil uten gyldig førerkort for kjøretøyet etter den andre gangen han ble stoppet. Han ble frifunnet for å ha kjørt uten gyldig førerkort den første gangen han ble stoppet, på grunn av at tiltalte hevdet å ikke å mottatt brev i 2011 om at han hadde mistet førerretten. Retten kunne ikke bevise at tiltalte hadde mottatt beskjed om inndraging av førerkort.

Hadde våpen

Etter at tiltalte testet positivt på narkotiske stoffer i starten av 2017, bestemte politiet seg for å ransake boligen hans. Da ble det funnet et våpen,zbrojovka salongrifle.

- I retten forklarte tiltalte at han hadde fått våpenet like forut fra en ikke navngitt person, og han trodde det var arvegods. Tiltalte forklarte videre at han hadde til hensikt å registrere våpenet, og at det på tiden var et våpenamnesti, står det i rettsdokumentene.

Det viste seg at våpenet var meldt tapt for flere år siden. Retten trodde ikke på tiltaltes forklaring om at han ikke visste hvor våpenet kom fra. Tiltalte forklarte at han var et del av et miljø han hadde tatt farvel med, men han ville ikke fortelle hvem han hadde fått våpenet hos. Mannen ble dømt for å ha eid våpen uten tillatelse fra politimesteren (våpenkort).

30 timer samfunnsstraff

Tiltalte er for disse forholdene (over) dømt for overtredelse av straffeloven (2005) § 271, vegtrafikkloven § 31 første ledd jf. andre ledd, jf. tredje ledd, jf. fjerde ledd jf.§ 22 første ledd, vegtrafikkloven § 31 første ledd, jf. § 24 første ledd første punktum, legemiddelloven § 31 annet ledd jf. 24 første ledd og våpenloven § 33, jf. § 8 første ledd samlet til Samfunnsstraff i 30 timer, subsidiært fengsel i 30 dager.

Han må også betale saksomkostningene på kroner 4000.