Det ble klart etter et møte mellom helseforetakene og ordførerne i de fire kommunene Nordreisa, Skjervøy, Kåfjord og Kvænangen sist fredag.

- Da vi gikk inn i møtet var utgangspunktet at sykestuesengene skulle sentraliseres i 2016. Så når vi nå fikk gjennomslag for at det må foretas en evaluering først, så er det en delseier for oss. Slik vi forstår vedtaket består sykestuene i 2016 og 2017, sier Eirik Losnegaard Mevik (Ap), ordfører i Kvænangen.

FiN-LEDER: - Dette er en dårlig plan

Evaluering

Årsaken til at kommunene får drive videre som før, til tross for at Helse Nord og UNN hadde forlangt at sykestuesengene skulle sentraliseres til Storslett i løpet av 2016, er altså at hele ordningen skal evalueres grundig.

Det var i tråd med forslaget fra de fire ordførerne, som ønsker at evalueringen skal beskrive hva en sentralisering av denne tjenesten vil ha å si for Nord-Troms sine innbyggere, samt for Helse Nord og UNN.

- Denne evalueringen må ta for seg alle aspekter, som faglig oppfølging, samfunnsøkonomi og beredskap, het det i forslaget fra Nord-Troms-ordførerne.

Tjent med desentralisert

- Vi har gjort en evaluering i selv også, men jeg stoler på at også den evalueringen som Helse Nord nå skal gjøre vil vise at vi er tjent med å ha en desentralisert struktur på dette, sier Mevik.

Kvænangen har i dag én sykestueseng. Det samme har Kåfjord, mens Skjervøy har tre og Nordreisa fire.

- Vi mener at sykestuene er et viktig tannhjul i det maskineriet som til sammen gir gode helsetjenester til innbyggerne i Nord-Troms. Fjernes dette tannhjulet, så blir det rusk i maskineriet, sier Kvænangen-ordføreren.

Meviks ordførerkollega i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen, mener de siste dagers rasstengte veier over Kvænangsfjellet og ved Gjøvarden viser at å sentralisere sykestuene er en dårlig idé.

- Både fv 866 og E6 har vært stengt i flere dager. Denne situasjonen kan være utfordrende når Helse Nord/UNN ønsker å sentralisere alle sykestuesengene i Nord-Troms til Nordreisa, sier Albrigtsen.

Entydig

Skjervøy kommune har jobbet mye for å hindre at sykestuesengene forsvinner fra Skjervøy.

- Jeg er veldig glad for at vi fire ordførerne var entydige i budskapet vårt og at vi fikk gjennomslag for de ønskene vi hadde. Vi er sikret finansiering av sykestuene fremover, så får vi se hva evalueringen viser. Samtidig har vi kommunepolitikere en jobb å gjøre opp mot Stortinget, slik at de tar ansvaret for finansieringen av sykestuesengene på sikt, sier Albrigtsen.

I likhet med Mevik er Albrigtsen trygg på at en slik evaluering går i Nord-Troms-kommunenes favør.

- Ja, det tror jeg. I tillegg har vi grensegangen mellom hva som er kommunens ansvar og hva som er UNN - altså spesialhelsetjenesten - sitt ansvar. Det skal også være en viktig del av evalueringen, sier Skjervøy-ordføreren.

Ørjan Albrigtsen, ordfører i Skjervøy. Foto: Torbjørn O. Karlsen