Frps gruppeleder i kommunestyret har ment lenge at det var feil å lukke det ekstraordinære kommunestyremøtet mandag 14. august. I det møtet var brøyteanbudssaken eneste sak. Langeland har nå levert formell lovlighetsklage på vedtaket om å lukke møtet.

I lovlighetsklagen skriver Langeland følgende:

«Administrasjonen har med støtte fra flertallet bevisst brukt hemmelighold for å unndra seg kritikk og åpne forklaringer på en prosess som best kan beskrives som en anbudsskandale».

Viktig avklaring

– Jeg mener at det har vært en prosess som har vært styrt mot at det møtet skulle lukkes. Derfor syns jeg det er viktig å få dette avklart, sier Langeland overfor Framtid i Nord.

Klagen får kommunestyret selv på sitt bord i møtet 25. oktober. Der regner han med at flertallet innrømmer at det var feil å lukke møtet.

– Jeg regner jo egentlig med det. Og da er jo den saken sånn sett ferdig, sier Langeland.

Varaordfører Irene Toresen (Ap) tror saken stopper i kommunestyret.

– Ja, ettersom rådmannen allerede har beklaget at det ble gjort feil, så regner jeg med at det blir flertall i kommunestyret for å vedta at det var galt å lukke møtet, sier Toresen.

Død og maktesløs

Skulle flertallet i kommunestyret likevel ikke vedgå at det var feil å lukke møtet, går lovlighetsklagen videre til Fylkesmannen.

– Ja, enten får jeg verifisert mine uttalelser eller så blir dem erklært død og maktesløs. Men jeg er trygg på at det siste ikke blir å skje. Jeg står på at det var feil å lukke møtet helt til Fylkesmannen eventuelt sier at jeg tar feil, sier Langeland.

– Unngå fremover

Han har følgende beskjed til Fylkesmannen i klagen:

«Vi ber Fylkesmannen stramme opp kommunens misbruk av unntaksbestemmelser fra offentlighetslov slik at vi unngår fremtidige episoder hvor lover og regler ignoreres».

Langeland ønsker også en skriftlig redegjørelse fra administrasjonen om prosessen forut for formannskapsmøtet der anbudsrunde 2 ble kansellert.

– Jeg har fortsatt ikke fått svar på hvem som bestemte at det kravene til tilbyderne skulle endres mellom anbudsrunde 1 og anbudsrunde Det ønsker jeg svar på, sier Frp-eren.