Mandagsformiddag ble det utført en befaring i Nordreisa Kirke.

Det var byggeteknisk rådgiver, Per-Erik Olsen fra RIB inord AS som utførte befaringen. Tilstede var også kirkeverge Sissel Skogvold og leder i menighetsrådet, Olaf Hunsdal.

- Min jobb er å lage kostnadsoverslag over tiltak som må gjøres. På sikt vil jeg lage en beskrivelse som gir konkurransegrunnlag til entreprenører, forteller Olsen.

Akutt oppdrag

Hunsdal forteller at det først og fremst skal fokuseres på det som haster. Å bytte tak over dåpssakristiet er en av dem.

På taket har mange av skifersteinene blitt knust som følger av isskred fra hovedtaket. Der det ikke er skifer er det nå både råte og mosedanning.

- Det mest interessante ville vært å åpne opp alt for å se hva som er inne opp under taket. Ikke er det ventilasjon, og vann trenger inn. Jeg har selv luktet råte her, sier Skogvold.

Det elektriske anlegget har også høy prioritet.

- Det er veldig gammelt og sikkert ikke lovlig idag. Taket over sakristiet, det elektriske samt reparasjon av sakristitrappene vil bli gjort i år, sier Skogvold.

Kanskje 120 år gammelt

Det andre store prosjektet er å skifte hovedtak. Hunsdal antar at skifertaket er omkring 110-120 år gammelt.

- Man trenger ikke tenke så mye over om det må skiftes. Det har sin levetid, og nå er det på tide.

På befaring i tårnet, skues det inn over kirketakets kaldloft. Der ligger det en god del isolasjon, som ifølge befarer Olsen er tørr og fin. Likevel er det ikke nok.

- Når det er cirka 20 grader i kirka, så er det ennå varmere opp under taket, kanskje 25 grader. På grunn av dårlig isolering stiger varmen igjennom som igjen varmer skifersteinene på taket. For å hindre smelting og isdanning må det mer isolasjon til, samt bedre gjennomtrekk, sier Hunsdal.

Prat blant folk

Skogvold tror det hersker usikkerhet blant folk om hvem som har det økonomiske ansvaret for kirka.

- Det er kommunen. Det kommer fram blant annet i kirkeloven paragraf 15, sier hun.

Hunsdal sier det på sosiale medier også er enkelte som har betvilt vedlikeholdsarbeidet.

- Men det har ikke vært unnasluntring. Et skifertak kan ikke repareres på den måten. Det har vært steiner som har falt ned og de har blitt puttet på plass igjen. Det ville vært urettferdig for de som har jobbet med dette og si at arbeidet har vært dårlig gjort, avslutter han.