Dette opplyser Troms Fylkeskommune i en pressemelding.

John Kristian Karlsen, distriktsmusiker i Sørfold kommune, er en kjent figur i landsdelen. Han har de siste årene samarbeidet med landsdelsmusiker Erika Toth om flere produksjoner fra Kultur i Troms.

Nå er han aktuell med «Russisk Aften» sammen med Erika Toth og den russiske akkordeonisten Andrej Stepanov.

Tradisjonelle og nyere russiske stykker

Andrej spiller bajanakkordeon, et russisk trekkspill med en karakterisk, rik og ren klang som egner seg spesielt godt for virtuost spill.

Han kommer fra St. Petersburg og har sin musikkutdannelse fra byens musikkonservatorium.

- På den nye forestillingen «Russisk Aften» vil publikumet kunne nyte tradisjonelle og nyere russiske sanger og instrumentale stykker. Alle vil kjenne igjen klassikere som «Kalinka» og «Sabeldans», men det blir også anledning til å oppdage mange mindre kjente perler fra den russiske musikkskattkisten, skriver Troms Fylkeskommune i pressemeldingen.

Godt mottatt på Skjervøy

Musikerne ble veldig godt mottatt på sin første «Russisk Aften»-turné i fjor. På Skjervøy opplevde de noen øyeblikk med dramatikk da det plutselig røk en del i Andrejs trekkspill.

Da han spurte høyt om noen hadde gaffateip, ble han misforstått av en eldre dame som hørte ordet «gaffel» og sa «Nei, men jeg har en skje, om det kan hjelpe!».

Når hun først hadde fått ordet utnyttet hun den ufrivillige pausen til å holde en improvisert takketale for Landsdelsmusikernes viktige bidrag til det lokale kulturlivet.

Hun nevnte også hvor rørt hun ble av å høre på deres russiske musikkprogram, da det brakte frem minner fra hennes ungdom og russernes betydning i Nord-Troms under krigen.

Hele forsamlingen ble grepet av hennes rørende innslag, og det ble helt stille noen øyeblikk, før Andrej fikk liv i instrumentet igjen og kastet seg inn i neste virtuose stykke.

Kommer til Lyngen

Kultur i Troms ønsker spesielt velkommen til Solhov, der innehaver Ingunn Rivertz Vatne satser friskt på konserter med Landsdelsmusikerne, først med mat og musikk på Russisk Aften fredag 23. februar, deretter med «Flygel eller Fesk» onsdag 21. mars.

- Vi håper at mange vil benytte seg av det nye kulturtilbudet i det ærverdige bygget på Lyngseidet.