Tone Mathisen frykter for trafikksikkerheten til beboerne på Solsikken avlastnings- og omsorgsbolig.

Mathisen jobber som hjelpepleier ved Solsikken avlastnings- og omsorgsbolig for barn og unge med psykisk utviklingshemming på Skjervøy. Hun er fortvilet over trafikkforholdene for beboerne.

– Vi tvinges ut i en tungt trafikkert vei hvis vi skal noe sted. Det er ikke noe fortau og ikke noe fotgjengerfelt, sier Mathisen, som også er tillitsvalgt for Fagforbundet.

Ut i veien

Mange ganger om vinteren oppstår farlige situasjoner når de ansatte skal ut på tur med brukerne på Solsikken. For å komme noe sted må de nemlig ut på hovedveien akkurat i svingen ved Shell-stasjonen på Skjervøy. Og der er det intet fortau og heller ikke fotgjengerovergang.

– Det er skummelt. Vi må trille brukerne våre i rullestol nesten ute i veien når de skal på skole, jobb, butikk eller andre aktiviteter. Og med den trafikken som er til og fra Skjervøy er det til tider med hjertet i halsen at vi våger oss ut på veien, sier Mathisen.

Fortausløs sving

Skal man ta turen mot Skjervøy sentrum så må man krysse veien i den uoversiktlige svingen for å komme til fortauet på andre siden av veien. Og skal man på handletur til Rema-butikken lenger opp, så må man gå flere hundre meter gjennom den krappe og fortausløse svingen før man kommer til gang- og sykkelstien lenger opp.

– Man må holde seg langs veikanten og bare håpe at det går bra. Bilene og trailerne kommer i bra hastighet her og man føler at man har liten kontroll, sier Mathisen, og fortsetter:

– Når man skal trille rullestoler langs veien så må man også litt ut i veien for å ikke komme ut i løssnøen. Da blir det enda skumlere.

Tungtrafikk

Ifølge Statens vegvesen er den såkalte årsdøgnstrafikken på denne veien på 2.300 biler. Det er ikke spesielt høyt, men andelen tungtrafikk er ganske stor. Bare Lerøy Aurora har rundt 3.600 trailere årlig som henter varer på Skjervøy.

– Vi har merket at det er en økning i tungtrafikken de siste årene, sier Mathisen.

Hun håper at det skal gå an å få et fortau som kan trygge hverdagen for beboerne både ved avlastningsboligene og også eldresenteret.

– Det er ikke lange biten det er snakk om å utbedre, så det må gå an å gjøre noe med, sier Mathisen.

Har ingen planer

Verken Skjervøy kommune eller Statens vegvesen kan love at noe blir gjort med trafikkforholdene i svingen på fylkesvei 866.

- Det er ingen planer som jeg kjenner til. Men jeg ser absolutt problemet. Jeg skjønner de som er bekymret når de må krysse veien i svingen for å komme til fortauet, sier byggesjef Yngve Volden i Statens vegvesen.

Volden er tidligere teknisk sjef i Skjervøy kommune. Hans etterfølger, Kjell Ove Lehne, håper at man skal få en løsning på problemet på sikt.

- Det er ingen direkte planer der, nei. Men vi jobber blant annet med prosjektet molo til molo, der man kan få en gang- og sykkelsti helt fra Lerøy og rundt til Helsesenteret. Vi har ikke gitt opp å få det på plass, sier Lehne.

Økonomien avgjør

Han sier at den kommunale økonomien ikke gjør det lett å sette i verk tiltak.

- Samtidig kan det være at det byr seg muligheter til å få til noe i svingen der i forbindelse med utbyggingen av Langbakken. Kanskje kan det være noe penger der.

Han er enig i at løsningen i dag ikke er god for myke trafikanter.

- Man må være forsiktig når man går i det området, ja.