SV-er Siv Elin Hansen (41) har snart gjort unna to måneder med vikariering på Stortinget for pappapermitterte Torgeir Knag Fylkesnes.

Hansen har steppet inn på tinget før, men aldri for en så lang periode som nå. Det merker hun godt.

– Det er veldig lærerikt og spennende og jeg lærer masse om hvordan man jobber med saker. Men det er et stort maskineri og mye å sette seg inn i, sier Hansen.

Følger sakeneHun startet på sitt opphold på Tinget 12. januar og skal holde koken til påske. Hun har blant annet jobbet mye med Sjømatmeldingen og får med seg hele behandlingen av meldingen i næringskomiteen.

– Det er fordelen med å være vara over en litt lengre periode. Man får lov å følge noen saker over litt lengre tid, som Sjømatmeldingen – som er en stor og viktig sak for Nord-Norge. Dessverre går jeg glipp av selve debatten om meldingen. Den skulle egentlig gått 17. mars men ble skjøvet til over påske. Da er Torgeir tilbake, sier Hansen.

Liten gruppe

SV-eren fra Nordreisa, som er partiets fiskeripolitiske talskvinne for tiden, fikk også oppmerksomhet i riksmediene forleden, da hun ba fiskeri- og kystminister Per Sandberg (Frp) om å øke bøtene radikalt for dem som somler med avlusing av oppdrettslaks.

Også fiskeribyråkrater som eier oppdrettsselskaper har Hansen sett seg lei på.

– SV har en liten gruppe på Stortinget og det er ingen andre til å gjøre jobben din. Jeg er alene fra SV i komiteen og da faller alt av ansvar på meg.Vi driver med opposisjonspolitikk og det er den virkeligheten man lever i, Men det er interessant å se hvor viktig de små partiene er i den store samfunnsdebatten likevel.

På talerstolen

Hansen har ikke latt sjansen gå fra seg til å stille spørsmål og ta en runde på talerstolen på Stortinget.

– Det er viktig for meg som vara å stille spørsmål og sette søkelyset på en del ting som er viktig for Troms. Selv om det ikke har vært så mye tid til det som jeg hadde ønsket, så prøver jeg å være aktiv.

Hvordan er samarbeidet på Troms-benken, synes du?

– Det er ikke så veldig mye samarbeid, egentlig. Nå er jeg jo vara, og kanskje er det ikke naturlig at jeg er med på alle diskusjoner. Men det er en del møter der vi møtes alle sammen, sier Hansen.

Tøff pendling

Hun ukependler mellom Storslett og Oslo, noe som kan være en utfordring i seg selv.

– Ja, ukependlingen kan være en utfordring når man har en mann, samt en gutt på fem år. Det er ikke noe man kan gjøre over for lang tid, sier Hansen, og tilføyer:

– Det er ganske mye reising som stortingsrepresentant fra før. Det kommer på toppen av det jeg reiser for å komme meg til og fra Storslett. Mange ganger er det vanskelig bare å få reisene til å korrespondere. Da merker man at man bor i distriktet, sier Hansen.