– Vi vil fysisk stoppe de som eventuelt setter ut et anlegg ved Spildra. Nøyaktig hva vil vi naturligvis ikke si, men vi har mange alternativer og mange folk som er villige til å være med, sier Roy-Iver Isaksen (52) fra Dunvik på Spildra.

– Svake politikere

Isaksen er tidligere fisker og driver nå med havfisketurisme på hjemplassen i Kvænangen. Han er slett ikke fornøyd med vedtaket kommunestyret gjorde sist onsdag, der de ga oppdrettsgiganten Marine Harvest sin godkjenning til å drive akvakultur på østsiden av Spildra.

– Jeg synes vi har utrolig svake politikere i kommunen. De springer kun etter den ene parten og tar ikke særlig hensyn til den næringen som har eksistert lengst i kommunen – en næring som er bærekraftig, miljøvennlig og fremtidsrettet. Alt det oppdrettsnæringen ikke er, sier han.

Les mer: Flertall for oppdrettsanlegg

Les mer:  – Føles ikke som en seier

Hva burde de gjort annerledes?

– De burde ha hørt på tungt faglige instanser som samtlige sa nei. Det er bemerkelsesverdig at de ikke gjorde det, sier han – som også er leder av Kvænangen Fiskarlag.

– Alt legges øde

Ifølge Isaksen er ringvirkningene av tradisjonelt fiske mye større enn ringvirkningene oppdrett gir Kvænangen.

– All statistikk viser det at én fisker genererer arbeidsplass til fem stykker. De handler absolutt alt lokalt, fra tauverk til fiskeutstyr. Oppdrettsnæringen handler ingenting lokalt – alt de legger igjen til kommunen er forurensning og lite i skatt.

Isaksen er dessuten ikke i tvil om at oppdrettsnæringen ene og alene er skyld i at Kvænangen er blitt en dårligere plass for fiske.

– Næringen har beslaglagt 90 prosent av sjøarealet i kommunen. Det er jo ikke bare anleggene som tar plass, men også forurensningen som spres utover og legger områder øde. Alt på innersiden av Valan, over til Spildra og på yttersiden av Jøkelfjord er ødelagt. Det er ubetydelige mengder med fisk. Kommer det anlegg utenfor Spildra må fiskerne kanskje ut av Kvænangen for å fiske. Og hvorfor skal de med familie da orke å bo i kommunen? Vi risikerer at 150 - 200 mennesker flytter fra fjorden og da er det bare å slå sammen kommuen med en gang, sier han.

Dreper reker

Forskning ved IRIS, International Research Institute of Stavanger, viser i følge Norsk forskningsråd at reker dør av lakselusmedisin med virkestoffet diflubenzuron (DFB). Dette da rekene ikke greier å utvikle nytt skall når de foretar skifte.

Området som Kvænangen kommune ga sin godkjenning til ligger i utkanten av et godt rekefelt.

– Lakselusmiddelet dreper reker og andre små krepsdyr som er viktig for torsk og annen fisk. Det dreper også rødåte som er en viktig matkilde til sei, påstår Isaksen.

Les også: Norske Lakseelver: Det er sterk grunn til bekymring

Minimal påvirkning

Are Moe i Marine Harvest sier miljøpåvirkningen er minimal.

– Vi kjenner oss ikke igjen i Isaksens beskrivelser av det marine miljøet i området. Det stemmer rett og slett ikke med virkeligheten. Havbunnsmiljøet under alle oppdrettsanlegg blir jevnlig undersøkt av eksterne konsulenter. Undersøkelser gjort i Kvænangen, viser at forholdene rundt våre anlegg er gode eller svært gode. Dette er selvsagt tilgjengelig på Fiskeridirektoratets nettsider, sier han, som er miljø – og myndighetskoordinator i region nord.

Ifølge han viser forskning at gode strømforhold gjør miljøpåvirkningen fra oppdrettsanlegg minimale. Marine Harvest bruker heller ikke lakselusmiddel med virkestoffet duflubenzuron i Troms.

– Vi observerer jevnlig lokale fiskere tett inntil våre oppdrettsanlegg i Kvænangen. Vi stiller oss derfor undrende til Isaksens påstander om at havbruk fortrenger fisket.

Les også: - Vi framstilles som nyttige idioter for Marine Harvest

– Betydelig skatteinngang

Moe sier en etablering ved Spildra vil føre til 8-10 nye arbeidsplasser.

– Dette altså i tillegg til de 51 som jobber for Marine Harvest i Kvænangen i dag.

Han benekter at selskapet bidrar med kun ”knapper og glanspapir”.

– Det er ikke en virkelighet våre ansatte kjenner seg igjen i. Vi kjøpte varer og tjenester i regionen for 133 millioner kroner i 2015, og det er også slik at våre ansatte bidrar med en betydelig skatteinngang til kommunen. Den totale skatteinngangen fra våre ansatte bosatt i Kvænangen, var i 2015 på 4,8 millioner kroner.

IKKE VIRKELIGHET: Are Moe, Marine Harvest. Foto: Isabell Haug