Pedersen sier de tre avstemmingene fra Nordreisa, Skjervøy og Kvænangen ikke vitner om noen stor, klar stemme.

– Rett nok har 60 prosent stemt i Kvænangen, og resultatet var klart, men fortsatt er det færre som stemte i Kvænangen enn ved kommunevalget, sier Bård M. Pedersen.

Fylkesmannen sier han er skuffet fordi debatten ikke har gått i dybden for de utfordringene som vil komme for mindre kommuner.

– Man har valgt å følge følelsene, og si at vi har det bra og slik vil vi ha det. Utfordringa er at det blir ikke slik. Norsk økonomi er i ferd med å svekkes, og det vil stadig bli mindre i felleskassa. Det betyr at vi må større enheter.

Rekrutteringsvansker

Dernest frykter Pedersen at det vil bli vanskelig å rekruttere.

– Ta Nordreisa, som i øyeblikket har tilsynelatende store problemer innen helsesektoren. De vil nok få probelemer å rekrutere i framtida.

Kostbart samarbeid

Motstanderne mot sammenslåing har snakket varmt om samarbeid. Pedersen tror det kan bli dyrt for de små kommunene.

– Samarbeid høres fint ut, men se på Lenvik, som nå sier nei til interkommunalt samarbeid. Som vertskommune får de ekstra utgifter, og de vil nå heller droppe samarbeid og erstatte det med at Lenvik selger tjenester til småkommunene rundt seg. Dermed ender man med fakturakommuner som må betale dyrt for tjenestene.

Fylkesmannen synes det er rett mange ordførere som nå navigerer etter den angivelige folkeviljen.

– Jeg savner realitetsorienterte politikere som viser et større mot, sier Bård M. Pedersen.

Anbefaling kommer

Nå skal kommunestyrene behandle sammenslåingsspørsmålet. Å spå utfallet i Nordreisa, Skjervøy og Kåfjord er meget enkelt.

– Det kommer nok et nei.

Likevel skal Fylkesmannen gjøre sine vurderinger.

– Vi vil nok ta utgangspunkt i denne 0-tanken, altså at alt blir som det er. Imidlertid vil vi holde det opp mot det vi vet om tjenestenivået innenfor de ulike sektorene i kommunene. Ut fra dette vil vi gjøre vår anbefaling, og det kan like godt ende i at vi anbefaler større enheter.