I Sappen ligger alt til rette for å ta i mot elever i fra hele Troms på leirskole. Her kan ungdommen tilegne seg kunnskap om friluftsliv og natur med Reisadalen som klasserom. Leirskoler som vil nå ut bredt og tiltrekke seg en jevn strøm av elever må være medlem i Norsk Leirskoleforening (NLF). For å bli medlem og for å følge undervisningsloven så må leirskolen ha en kommunalt ansatt lærer som er ansvarlig for at lærerplanen blir fulgt. Å opprette en slik stilling trenger ikke koste Nordreisa kommune én krone, siden stillingen blir dekt gjennom en egen post på statsbudsjettet.'

- Slett behandling

I januar sendte daglig leder i Reisa Friluftssenter Karina Nordberg brev til rådmannen for å få startet en dialog om å ansette en kommunal leirskolelærer. Seks måneder seinere har hun ikke fått annet svar i fra kommunen en at saken blir utsatt. Saken kan tidligst bli avgjort i oktober, ti måneder etter at Nordberg tok kontakt. Det gjør at leirskolen mister muligheten for å bli medlem i NLF i løpet av 2017.

- Behandlingen vi har fått av kommunen har vært slett. De har ignorert oss og vi har ikke fått i gang en dialog, sier Nordberg.

Vanskelig for grundere

Høsten 2014 kjøpte Karina Nordberg og søsteren Hege leirskolen i Reisadalen, og etablerte Reisa Friluftssenter. Inntekter i fra tradisjonell turisme og lokale arrangementer alene er ikke nok til å sikre helårsdrift.

- Leirskoledrift er en stor del av overlevelsesgrunnlaget til selskapet. Nå gjør treghet i fra kommunen sin side at fire stillinger står i fare. For kommunen blir det ingen kostnader, lønnsutgiftene sendes videre til fylkesmannen, sier Nordberg.

- Hva sier dette om Nordreisa kommunen som et sted for grundere?

-  Skal du starte opp her må du være beintøff og ha litt ekstra penger så du klarer deg i behandlingsperiodene til kommunen. De tar ikke vare på oss som vil flytte hit og starte opp noe, sier Nordberg.

Nordreisa Friluftssenter er avhengig av leirskoledrift for å drive året rundt. Men kommunen gjør det vanskelig for gründerne. Foto: Kjetil N. Skog