European Space Camp på Andøya, samler hvert eneste år ca. 24 elever og studenter fra hele verden med interesse for romfarts- og realfag, til en uke full av rakettforskning, fysikk og annen moro.

Et av leirens hovedmål er å fremme vitenskap, og å inspirere ungdom til å velge en karriere innen realfag og teknologi.

Et mål for deltakerne de sju dagene leiren pågår, er og mot slutten av oppholdet - skyte opp en studentrakett, en 2,7 meter lang Mongoose med en teoretisk maksimal høyde på 9 km.

Arbeidsoppgavene her innebærer blant annet lodding av sensorene som er en del av rakettens nyttelast, samt bane- og stabilitetsberegninger.

- Kjempeartig! Jeg interesserer meg innenfor fysikk og vitenskap generelt, og jeg hadde ikke hatt noen erfaring med raketter før da jeg kom ned dit, så det var en gøy opplevelse, sier Schanche Pedersen som til høsten starter på sitt siste år på Nord-Troms videregående skole.

Det var fysikklæreren hans, Jørgen Pedersen, som informerte om sommerleiren - og den romfartsinteresserte eleven meldte straks sin interesse.

Spennende foredrag

Søkere til Europan Space Camp bør ha en interesse for rakettforskning og universet, og for norske søkere er fysikk og matte påkrevd fra videregående skole.

Schanche Pedersen kunne stille godt rustet, og forteller at han var en del av fysikkgruppa blant deltakerne.

- Alt foregår på engelsk hele tiden, og det var forelesninger flere ganger - hver dag, men det var interessant, sier han.

Forelesningene holdes av noen av Europas beste forskere og dekker både temaer direkte relatert til rakettforskning og raketteknikk, men også andre ting som nordlys, liv på Mars og forskningsarbeidet som foregår på CERN.

Egil Lillestøl fra CERN og fysiker Alv Egeland var to av de som holdt foredrag. Uka ble også åpnet av Sveriges eneste astronaut til dags dato, Christer Fuglesang.

Mye moro

Schanche Pedersen forteller at interessen for temaet er noe som har fulgt han nærmest hele livet.

- Da jeg var liten, leste jeg bøker om verdensrommet og har egentlig alltid vært en nysgjerrig person. Senere år har jeg sett på og lært mye fra internett - og selvsagt skolen. Jeg har bare funnet det veldig interessant, sier han.

Han har vanskelig for å peke på det han fant mest interessant under oppholdet på Andøya.

- Men jeg kan jo si rakettoppskytningen da - det var artig. Vi jobbet med den gjennom hele uka, og når man skyter den opp er raketten halvveis oppe i skyene før man hører den, sier han.

European Space Camp ble rundet av 7. juli. Schanche Pedersen er usikker på om det blir så mye rakettbygging fremover.

- Men jeg blir nok å fortsette på realfag og muligens at jeg studerer fysikk videre. Jeg har enda ett år igjen på videregående, sier han.

Den unge romforskeren, oppfordrer forøvrig alle andre som er interessert til å melde seg på sommerleiren.

- Det er også veldig sosialt, og det er veldig artig å møte folk med samme interesse fra andre deler av verden, avslutter han.

Det er Team Space Camp, i samarbeid med NAROM (Norsk Senter for Romrelatert Opplæring) og Norsk Romsenter som arrangerer leiren på Andøya Space Center i Nordland.

Brage Schanche Pedersen sier han sannsynligvis vil satse på videre fysikkstudier. Foto: ANDØYA SPACE CENTER