STORSLETT/KÅFJORD: Innad i regionen er det store forskjeller mellom topp og bunn. Nordreisa og Skjervøy klarer seg langt bedre enn de øvrige Nord-Troms kommunene i kåringen.

–  Det er ikke hyggelig å havne langt nede på listen, innrømmer ordfører i Kåfjord Svein Oddvar Leiros.

Han vil likevel ikke gå med på at NHOs kåring kan tas til inntekt for de som mener at kommuner i Nord-Troms skal slås sammen til en storkommune.

– Om for eksempel Nordreisa blir kommunesenter vil Kåfjord få enda færre arbeidsplasser. Statistikken for storkommunen vil kanskje se bedre ut, men utkantene vil tape. Det forundrer meg at NHO tror sammenslåing er løsningen på alt, svaret er ikke så svart-hvitt, sier Senterparti-ordføreren.

Kritiserer regjeringen

Leiros etterlyser en regjering som flytter arbeidsplasser ut i fra de store byene til mindre plasser. Han mener Høyre og Frp står for en sentraliseringspolitikk som gjør det vanskeligere for små kommuner.

– Det viser seg at dit det kommer statlige arbeidsplasser blir det en spinn-off effekt som fører til privat etablering. Hva hadde for eksempel Tromsø vært uten universitetet? Om man vil at det skal bo folk i hele landet må man vise det i fra myndighetene sin side. Man kan ikke bare flytte statlige arbeidsplasser i fra Oslo til andre byer som Bergen, Trondheim og Tromsø, sier Leiros.

Han mener etableringen av et nasjonalt skredsenter i Kåfjord sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat, Universitetet i Tromsø og Norut vil være et eksempel på god distriktspolitikk.

Kommunen gjør sitt beste

Leiros mener kommunen jobber hardt for at nye næringer skal etablere seg i Kåfjord, og påpeker at kommunen har stått bak en stor bredbåndutbygging, byggingen av Gorsabrua og at det er en egen næringssjef i kommunen. Han tror framtiden ligger i reiseliv, kultur og primærnæringer.

–  Innen reiseliv har vi mange bedrifter som peker opp og fram, og innen kulturnæring har vi senter for nordlige folk og Riddu Riddu med mange ansatte. Og ikke minst landbruk, vi har mange unge bønder som ønsker å satse og bygge nytt, sier Leiros.