Svein O Leiros er rystet over måten Troms Kraft igjen har drevet såkalt effektkjøring ved kraftstasjonen ved Guolasjohka.

– Dette kan betegnes som miljøkriminalitet, og jeg trudde vi var ferdig med dette, forteller Leiros til Framtid i Nord.

Les saken: - Dette er miljøkriminalitet på sitt verste

Han sier at Kåfjord kommune vil vurdere en anmeldelse av Troms Kraft.

– Vi skal først ta en runde internt i kommunen, og over helgen ta en runde med kraftprodusenten, sier ordføreren.

Fredag leverte Norges Miljøvernforbund anmeldelse til politiet etter det de beskriver som alvorlig miljøkriminalitet, og det utført gjentatte ganger.

Død fiskeyngel

Det var Villy Ballovarre fra Kåfjorddalen som torsdag formiddag oppdaget store mengder død fiskeyngel langs elvebredden på sin daglige trimtur langs Kåfjordelva.

Ballovarre forteller at fiskeyngel ikke har en mulighet å overleve når Troms Kraft driver effektkjøring ved Guolas kraftstasjon, noe som fører til at vannstanden varierer stort i løpet av noen timer.

Han mener Troms Kraft som et miljøfyrtårn ikke eier skrupler, og lar profitt gå foran både etikk og miljø.

Ikke noe nytt

Ordfører Svein O Leiros forteller at dette er langt fra første gang at død fiskeyngel er spredt utover elvebredden i Kåfjordelva.

Ordføreren kan opplyse om at senest den 18. august sank elvestanden i Kåfjordelva med 30 cm.

– Og som beboer i nærheten av elva kan man jo se dette med øyensyn, tilføyer han.

Ifølge Leiros har Troms Kraft plikt til å melde i fra ved sore endringer i vannstanden i elva, noe som ikke er blitt gjort i dette tilfellet.

Villy Ballovarre vil bare vise til hydrologisk data hos NVE hvor minstevannføringen måles hver halvtime ved Holmen bru. Ifølge han er dette klare bevis på hvordan TK har drevet det han betegner som effektkjøring.

Videre kan Ballovarre fortelle at utover kvelden torsdagen var det nærmest flom i Kåfjordelva elva, og da også med all død fiskeyngel skylt ut på sjøen.

– Det må kunne sammenlignes med ulovlig fiskedumping, tilfører han.

Fulgt konsesjonsvilkårene

Troms Kraft benekter at de har bedrevet effektkjøring, og har forklaringen på død fiskeyngel.

Avdelingsjef ved Troms Kraft Produksjon, Helge Eklund sier at de var nødt til å foreta en nedregulering og at i slike tilfeller må det gjøres raskt for å produsere nok strøm.

– Og vi har forholdt oss til konsesjonsvilkårene, opplyser han.

Viere kan Eklund fortelle at det ble observert 20-30 fiskeyngel da ei bunntappeluke ble rutinemessig åpnet på torsdag. Avdelingssjefen mener at det er dette som lokalbefolkningen nå har observert langs elvebredden.

Troms Kraft kjenner ikke til at Kåfjord kommune betegner saken som miljøkriminalitet, og Eklund sier han er blitt gjort kjent med saken gjennom media.

Villy Ballovarre har samlet sammen noe av død fiskeyngel funnet i Kåfjordelva torsdag, og delt dette bildet på sosiale medier. Foto: Villy Ballovarre
Kåfjordordfører vurderer anmeldelse av TK for miljøkriminalitet. Foto: Jan Arild Hansen
Villy Ballovarre kan fortelle at effektkjøring av Kåfjordelva med mye fiskedød skjer temmelig ofte. Foto: Arkivbilde