- Vi ønsker å gjøre en forskjell, sier Lillevik.

- Barn og unge er våre hovedsatsninger. Vi kan i en flyktningleir gjøre en viktig forskjell for innbyggerne, tilføyer Schousgaard.

De engasjerer seg som privatpersoner, men benytter seg av sin faglige kompetanse. Begge er kjente fra Lenangen Helsesenter i Sør-Lenangen.

Schousgaard er konstituert kommunelege i Lyngen. Lillevik er utdannet spesialsykepleier.

De reiser lørdag til sitt åttende opphold i Libanon, hvor de skal jobbe i flyktningleir nord for Tripoli.

På dugnad

Schousgaard og Lillevik tar ikke ut lønn når de er i utlandet på vegne av Aurora Live Aid. De dekker selv reiseutgifter og overnatting i Libanon.

Målet er at 80-85 prosent av innsamlede midler skal gå direkte til dem det gjelder.

- Vi kommer ikke utenom utgifter til blant annet regnskapsfører og revisor. Vi forholder oss til strenge krav fra myndighetene, sier Schousgaard.

Foreningen er godkjent i Innsamlingskontrollen, Enhetsregistret og Frivillighetsregistret.

Godkjenning i Innsamlingskontrollen betyder full gjennomsiktighet for midler foreningen får fra enkeltpersoner eller offentlig støtte.

Kun et fåtall av landets foreninger som innsamler midler er godkjent i Innsamlingskontrollen.

Humanitær krise

Hovedmålet for Aurora Live Aid er ulike prosjekter innen helse og sosialsektor, med hovedfokus til spesielt barns tilgang til trygghet, helsehjelp og skolegang.

- Hvorfor stifte foreningen?

- Bakgrunnen er at vi gjennom tre år har avlagt åtte besøk i Libanon. Formålet har vært å bidra i den pågående humanitære krise i regionen. Vi søkte ulike samarbeidspartnere via etablerte organisasjoner i landet.

Schousgaard og Lillevik har sammen med Norwegian Aid Committee og Right to Play besøkt ulike områder, lokale organisasjoner og flyktningleire for å definere potentielle objekter for sin innsats.

Tre prosjekter i Libanon

Aurora Live Aid er involvert i tre ulike prosjekter i Libanon.

Hjelp til legekontoret Al-Shifa´a medical organization i flyktningleiren El-Beddawi camp nord for Tripoli. Kontoret mangler sårt nytt utstyr.

Hjelp enslig handikappet mor med et barn, som har store problemer på skolen på grunn av lærevansker.

Hjelp til Beit-el-Hanane, en organisasjon som driver et hjem for voldsrammede og voldtatte kvinner. Mange av disse kvinner har barn med seg og bor ofte på sentret i korte eller lengre perioder under meget spartanske forhold.

Utnytte eget potensial

Aurora Liv Aid tenker på sikt å engasjere seg i Zimbabwe gjennom samarbeid med Carol Pascoe. Pascoe, som har permisjon som kommunelege i Lyngen, er sterkt engasjert i helsevesenet, herunder humanitær bistand i landet.

- Å etablere prosjekter og drive prosjektarbeid er en tidskrevende, byråkratisk og besværlig prosess for å sikre at penger går i rette lommer, forteller Christian Schousgaard.

Aurora Liv Aid støtter tre barn med ettårig kontrakt i Zimbabwe.

Schousgaard understreker at på sikt vil foreningen i all hovedsak ikke gi støtte til enkeltpersoner.

- Vi skal i større grad støtte og drive prosjekter som gir mottakerne større mulighet for selv å utnytte eget potensial ved bruk av mottatt hjelp, sier Christian Schousgaard.

Avhengig av Norad

- Aurora Live Aid vil etter hvert bli helt avhengig av midler fra den norske staten, i all hovedsak Norad, sier Christian Schousgaard.

Støtte fra Norad er vanskelig å oppnå, og krever gode og velbeskrevne prosjekter. Norad støtter aldri prosjekter 100 prosent, slik at foreningen må ha penger til egenandelen.

Schousgaard opplyser at Norad krever at foreningen viser at den er i stand til å samle inn midler fra hele Norge. Derfor er foreningen sårt avhengig av donasjoner fra flest mulig mennesker spredt over så stort geografisk område som mulig.

- Kontrastene mellom Lyngen og Libanon er store?

- For meg er det å drive hjelpearbeid både berikende og lærende. Ting settes i et annet perspektiv, sier Christian Schousgaard.

Marit Lillevik tilføyer at Libanon er en helt annen verden sammenlignet med hva hun opplever hjemme i hverdagen. Mange sterke inntrykk må fordøyes.

Aurora Live Aid har samlet inn drøyt 35.00 kroner i Lyngen.

- Beste støtte fra private og bedrifter er donasjoner, forteller Marit Lillevik.

Sterke inntrykk venter når Marit Lillevik og Christian Schousgaard lørdag drar tilbake til Libanon. Foto: Arne Teigen