Norgespremièren til filmen, Den 12. mann, er planlagt 10. november 2017. Da kan vi få se flere bilder fra Lyngen på kinolerretet.

– Dette setter vi veldig pris på. Det er en fantastisk mulighet for kommunen, sier ordfører, Dan Håvard Johnsen.

Lørdag var regissør Harald Zwart med sitt crew i Lyngen på utikk etter egnede steder for opptak til filmen, Den 12. mann.

Mandag morgen fikk Johnsen en telefon fra Zwart.

– Han var så begeistrert for Lyngen at han ønsket å komme tilbake. Både lørdag og mandag fant de ulike muligheter for opptak, sier Johnsen.

Flere aktuelle steder

I utgangspunktet skulle filmen om Jan Baalsrud bli spilt inn på FilmCamp i Målselv, Tromsø og Sommarøy.

– Men så åpnet det seg muligheter for noen tagninger i Lyngen. Lørdagen ble de veldig begeistret for mulighetene her, sier Johnsen.

Lørdag ble locationjakten avsluttet på Grønvoll gård, et av stedene som Jan Baalsrud kom ned til i Lyngen.

Hvilke steder i Lyngen Zwart ønsker å bruke i filmen er så langt ikke bestemt.

– De har ikke valgt det ut enda, men av det som er aktuelt er en rekke eldre hus i i Svensby og Lyngseidet, Giævergården er interessant, Årøybukt fort og Nothjellen på Rasteby, forteller Johnsen.

Da Zwart og hans mannskap ankom Lyngen fikk de se originalpistolen til Baalsrud som til daglig befinner seg på museet på Furuflaten. I tillegg fikk de hver sin Lyngen-lue i gave.

– Den hadde Zwart på seg hele lørdagen, sier Johnsen.

64 millioner kroner

Filmen har et budsjett på 64 millioner kroner.

Å få Lyngen kommune med i en ny norsk storfilm mener ordføreren kan bli svært lønnsomt.

– Jo flere bilder fra Lyngen vil være gull verdt kommersielt. Det andre er at vi kan bruke det innad i kommunen til identitetsbygging. Vi skal være stolt over den identiteten vi har. Filmen har mye fokus på hjelperne og folkene rundt Baalsrud som bidro, sier Johnsen.

Kan få betydning for reiselivet

Dersom man tar noen grep tror reiselivssjef i Visit Lyngenfjord, Georg Sichelschmidt, at reiselivet kan dra nytte av innspillingen. I utgangspunktet tror ikke Sichelschmidt filminnspillingen vil ha så stor betydning for reiselivet rundt Lyngenfjord, men den kan få det.

– Tar vi grep og markedsfører dette så kan det ha stor betydning. Kanskje man kan få muligheter til å besøke stedene der det har vært innspilling, og om man har en spennende historie og fortelle.

Dersom filmen skal trekke utenlandske turister til regionen mener Sichelschmidt at den avhenger av suksess utenfor Norge.

– Dette er et ganske norsk tema. Det er ikke så kjent i utlandet, derfor er vi avhengig av hvilken suksess filmen får. Tenker vi på norske turister er det veldig interessant, men da må man tilrettelegge og ha de riktige produktene slik at folk finner veien hit, sier han.

storfilm: Den 12. mann har et budsjett på 64 millioner kroner. Første del av innspillingen er gjord på Vergfjellet i indre Troms. Foto: Nordisk Film Production
reiselivssjef: Georg Sichelschmidt. Foto: Arne Teigen