Sp-ordføreren gleder seg til det nye bygget til 240 millioner erstatter det gamle helsesenteret i Birtavarre.

– Dette er tidenes helseløft i Kåfjord. Kommunestyret har bestemt at vi skal bygge nytt, tomta er kjøpt og skal klargjøres og følger vi tidsplanen så blir det oppstart allerede våren 2017. Innflyttingen kan bli i juli 2018, sier en entusiastisk Svein O. Leiros.

– Vi satser i alle fall på å være ferdig innflyttet til jula 2018, sier Gunn Andersen, som er kommunens representant i prosjektledelsen.

Fyrer på

Tomta er på 21 mål og ligger på Svenhaugen, like nord for Birtavarre sentrum langs gamle E6.

– Med 21 mål er det plass til å utvide om det skulle bli aktuelt om noen år, sier helse- og omsorgssjef Trond Skotvold.

Det står et falleferdig hus og et fjøs på tomta, men det blir flammenes rov allerede torsdag.

Tungdrevet

Det nye bygget erstatter det gamle, som opprinnelig ble bygd like etter krigen og som har vært påbygd mange ganger etter det.

– Det gamle er nedslitt og tungdrevet. Når vi nå bygger nytt får vi et mye mer kostnadseffektivt og fremtidsrettet helsesenter, sier Leiros.

– Vi har private interessenter som kan være aktuelle til å overta det gamle helsesenteret. Det er ikke aktuelt for kommunen å drifte det videre, sier Gunn Andersen.

Helt nødvendig

Ifølge Andersen skal blant annet legetjenesten, helsestasjon, sykehjem med korttids- og langtidsplasser, omsorgsboliger og rom for demente.

– Vi planlegger åtte omsorgsboliger i tilknytning til to demensavdelinger og en korttidsavdeling og en langtidsavdeling. Så senteret blir et fullstendig helsesenter med alle funksjoner, sier Skotvold.

Han er klar på at et nytt helsebygg er etterlengtet i Kåfjord.

– Det er helt nødvendig. Det gamle er ikke egnet med de kravene som er nå til både effektiv drift, pleie og overvåking. Det nye senteret vil ha det siste innenfor velferdsteknologi, som skal sikre de som er brukere der, sier Skotvold, og tilføyer:

– Så vil det jo også bli en storstue i Kåfjord. Inngangsrommet er på 200 kvadratmeter og her kan man ha kultur, samlinger, utstillinger og konserter, sier Skotvold.

KLART I 2018: Det nye helsesenteret skal etter planen ferdigstilles sommeren 2018. Illustrasjon: Skanska
BRENNES: Det gamle huset og det tilhørende fjøset skal brennes i løpet av dagen i dag. Foto: Torbjørn O. Karlsen
STORE PLANER: Ordfører Svein O. Leiros, rådmann Einar Pedersen og Gunn Andersen i prosjektledelsen ser på tegningene av det nye helsesenteret. Foto: Torbjørn O. Karlsen