Framtid i Nord har tidligere skrevet at kulturfolket i Nordreisa protesterer mot leieprisene for frivillige foreninger i Halti kulturscene. Reisarevyen og koret Mollis må betale henholdsvis 40.000 og 20.000 kroner for årlige oppsetninger. Nordreisa kommune, på sin side, har ved ordfører Øyvind Evanger uttalt at de ikke har økonomi til å sponse frivillige foreninger med leiepriser som er mye lavere enn det kommersielle aktører betaler.

Nå tar kultur- og undervisningssjef i Skjervøy, Arild Torbergsen, til orde for at kommunene generelt bør kunne subsidiere kulturlivet med lavere priser i kulturhus og idrettshaller.

-Jeg mener jo at vi tjener mer enn vi taper på det. Ordningen gjør at vi kan ha et levende kulturliv, sier Torbergsen.

Gratis øving

I Skjervøy betaler ikke idrettslagene treningsavgift, de leier alt av haller gratis, ifølge Torbergsen. Skjervøykoret låner kulturhussalen gratis til øvinger, men betaler for oppsetninger med publikum og billettsalg. Leieprisen er imidlertid lavere enn den de kommersielle aktørene får. I Nordreisa er det siste også tilfellet, men foreningene må betale for både prøver og generalprøver i Halti kulturscene.

-Vi skiller mellom lag og foreninger og kommersielle aktører, sier Arild Torbergsen.

-Det er en modell som gjør at prisen ikke blir til hinder for at kulturhuset blir brukt. Vi erkjenner at disse lagene og foreningene har begrenset økonomi, uttaler han videre.

Tre ganger dyrere

Birgit D. Nielsen, som er kasserer i Nordreisa musikkorps og i tillegg leder av Kulturrådet, tror ikke kommunen vil tape på å regulere prisene i Halti og åpne for gratis øvinger.

-Det er ganske få frivillige oppsetninger, mens det er mange kommersielle. Det vil utgjøre lite om man differensierer prisene i større grad, sier hun.

Kulturrådet har på forespørsel fra korpset sendt brev til kommunen, der de ber om at prisene i Halti blir senket. Det er særlig i samarbeidsprosjektet Nord-Troms Storband at forskjellene blir tydelig for Nordreisa musikkorps. Sammen med korpset på Skjervøy holder de to konserter før jul. De må budsjettere med 11.500 kroner for å leie Halti til to prøvedager og ei forestilling, mens på Skjervøy kommer prisen på om lag 4200. Dermed blir det nesten tre ganger så dyrt å leie Halti kulturscene.

-Dette synes veldig godt når vi setter opp konserter i de to kommunene, påpeker Nielsen.

-Vises ikke i regnskapet

Skjervøy ligger ikke høyt oppe på statistikkene, når det gjelder hvor mye penger som blir brukt per innbygger på kultur, ifølge Arild Torbergsen.

-Dette er jo en måte å subsidiere kulturlivet på, som ikke vises i regnskapene, konstaterer han.

Andre løsninger – som kulturstøtte, aktivitetsstøtte eller det å opprette stillinger innen kultur – vil ifølge Torbergsen innebære rene kostnader for Skjervøy.

På spørsmål om han synes Nordreisa kommune bør endre sine priser, svarer Torbergsen følgende:

-Jeg tror det går seg til, at de gjør seg erfaringer. Vi hadde også forholdsvis høye priser i begynnelsen. Når de ser på bruken av kulturhuset, må kanskje politikerne vurdere satsene på nytt.

-Men jeg har også forståelse for at de må få alt til å gå rundt økonomisk, legger han til.

-Kinoen kan sponse

Birgit D. Nielsen har et forslag til hvordan Halti kulturscene kan skaffe seg flere inntekter.

-På kinovisningene er det kanskje mulighet for et større overskudd. Man kunne hatt flere visninger og flere dager med kino, og overskuddet kunne vært brukt til å sponse det frivillige kulturlivet.

Nielsen mener det er helt på sin plass at kultur blir kommunalt subsidiert.

-Det er viktig for alt av aktiviteter og tilflytting til kommunen å ha et godt og allsidig kulturliv. Så det er absolutt en god investering. For at et sted skal være attraktivt, må det finnes et kulturliv man kan oppleve og delta i.

MER KINO: Birgit D. Nielsen i Nordreisa musikkorps tror Halti kan tjene mer på kinoforestillinger, og hun synes overskuddet bør brukes til å subsidiere foreningene. Arkivfoto. Foto: Johanne P. Elvestad