Fra 1. april 2017 har samferdselsdepartementet bestemt at det skal legges opp nye ruter blant annet fra Sørkjosen til Tromsø. Det nye flyanbudet vil gi folk i Nord-Troms færre avganger og lengre reisetid for flere avganger.

– I utgangspunktet hadde vi ønsket å videreføre rutene som var, og kanskje øke med en ettermiddagsflyvning, men dette har de ikke tatt hensyn til i det hele tatt. Tilbudet har blitt dårligere, sier ordfører i Nordreisa kommune Øyvind Evanger.

Møte med Widerøe

Tirsdag denne uken ble det arrangert møte på Halti om  Widerøes rutetilbud. På møtet kom det innspill fra både politikere og næringsliv om hvilke konsekvenser dette vil få for næringslivet og folk flest i hele regionen.

Da Framtid i Nord snakket med Evanger onsdag satt han på Gardemoen. Sammen med representanter fra fylkeskommunen og Jan Børre Johansen fra næringslivet var Evanger i møte med Widerøe.

Under møtet var det spesielt to problemer delegasjonen fra nord ønsket å ta opp med Widerøe.

Med de gjeldende rutene går en av flyvningene fra Tromsø til Sørkjosen klokken 10.15. Denne skal bli flyttet til klokken 12.40 fra Tromsø.

– Da blir det vanskelig å få folk til Nordreisa, blant annet til møter. Når de ankommer vil nesten hele arbeidsdagen være over, sier Evanger.

Sonjatun Helsesenter på Storslett har flere dager hver måned spesialister fra UNN som et tilbud. Disse benytter seg av Widerøes rute klokken 10.15.

– Arbeidsdagen er over før spesialistene er på plass på Sonjatun dersom de må ta et senere fly, sier Evanger.

Økte utgifter

Det andre ankepunktet Evanger trekker fram er kutting av ruten som går klokken 20.05 fra Sørkjosen til Tromsø. De som ønsker å komme seg til Oslo på kveldstid kan benytte seg av det tilbudet, men etter 1. april er det ikke mulig.

– Hele regionen får et dårligere tilbud. For næringslivet betyr dette store økninger i utgiftene. Dersom de skal få folk til regionen må de  basere seg på overnattinger, sier Evanger.

De nye flyrutene har engasjert mange, både privatpersoner, politikere og næringslivet.

Stortingsrepresentant Martin Henriksen(Ap) har etter samtale med Evanger sendt inn spørsmål til samferdselsministeren om flyrutene i Sørkjosen.

– Vi skal påvirke så mye vi kan, sier Evanger.

De nye flyrutene vil gi folk i Nord-Troms et dårligere tilbud med både færre avganger og lengre reisetid. Både politikere og næringslivet er i gang med arbeidet mot de nye rutene.