Nygård, som blant annet er med og arrangerer Nordreisa Strongman Challenge, sier at mangelen på hotellplasser gjør det vanskelig å ha større arrangement i kommunen.

– Sånn som det er nå, så er det smekkfullt på det som er av overnattingssteder i bygda. Det hemmer oss veldig, så dette er et rop om hjelp. Det blir umulig å arrangere noe større i Nordreisa de neste årene, sier Nygård.

Fylt opp

Han sier han har tilbud om å arrangere et stort nasjonalt stevne i Nordreisa.

– Det er en Strongman cup som skal arrangeres 7–8 steder i Norge. Vi har fått tilbud om ett av arrangementene og da snakker vi mellom 20–40 deltakere, sier Nygård.

Men når han ikke kan tilby overnatting til deltakere og publikum, så blir det vanskelig.

– De overnattingsstedene vi har i Nordreisa er nesten fylt opp med folk som jobber med de ulike anleggsprosjektene i området. Entreprenørene har fylt opp i et par år og skal være der et par år til. Det er kjempeflott for dem at de har godt belegg og det er også bra at det er aktivitet og trøkk i anleggsbransjen. Men for oss lokale som prøver å skape noe, er det veldig fortvilende, sier Nygård.

Nytt dekke

Etter at man fikk nytt dekke i idrettshallen får ikke Nygård lov til å arrangere styrkekonkurranser innendørs. Dermed må han arrangere ute – og da må det gjøres på sommertid.

– Hadde vi kunne arrangert det på vinteren, så kunne vi kanskje ha berget oss med et nødskrik med de overnattingsplassene vi har. Men nå må vi ta arrangementet utendørs på sommeren. Vi har forhørt oss for hele perioden mai – september, men det er vanskelig, sier Nygård.

Ikke kritikk

Han understreker at det ikke bare er han som er fortvilt.

– Dette gjelder flere som ønsker å arrangere noe. Men når det ikke er overnattingsplasser, så må jeg takke nei. Og da er det ikke sikkert jeg får tilbud om det ved neste korsvei heller, sier Nygård, som sier han ikke er ute etter å kritisere hotellbransjen i Nordreisa.

– De tar selvsagt de besøkende de kan få. Så det har jeg forståelse for, sier Nygård.

Han har ikke lyst å gi opp planene ennå.

– Nei. Et alternativ er jo å arrangere det andre steder. Men vitsen blir litt borte hvis vi må ha det på Skjervøy eller i Tromsø, sier Nygård.

Mange turister på sommeren

Hotellsjef Conny Gustavsson har ikke fullt belegg på vinteren. På sommeren er det derimot vanskelig å få booket mange rom på hotellet.

– Til sommeren har vi godt belegg. Sånn har det vært i flere år nå. Midt på sommeren er vi fullbooket, sier Gustavsson.

Han sier at det ikke hadde vært noe problem med rom hvis Nygårds arrangement hadde gått på vinteren.

– Nei, selv om vi har anleggsfolk som bor hos oss, så har vi ledig kapasitet både i desember, januar, februar og mars. Vi hadde jo også en avtale også for februar, men så måtte han flytte arrangementet til sommeren. Det kan vi ikke noe for, sier Gustavsson.

– Tragisk for bygda

Anne Kirstin Korsfur (bildet) liker dårlig at Nordreisa kan gå glipp av større arrangementer på grunn av rommangel.

Korsfur, som eier og driver Henriksen gjestestue i Sørkjosen, er klar over at det er trøbbel med romkapasiteten i Nordreisa.

– Det er en tragedie at man må si nei til arrangementer. Vi er en liten bygd som har behov for å utvikle oss, sier Korsfur.

Hun sier hun hadde fryktet at kapasitetsproblemene skulle oppstå da Norlandia Storslett Hotell ble omgjort til mottakssenter. Korsfur, som også er kommunepolitiker for Frp, advarte mot vedtaket i kommunestyret.

– Jeg prøvde å si ifra om at det ikke var en god idé å gjøre hotellet om til mottak. Som næringsutøver visste jeg hva som ville skje med romkapasiteten her i Nordreisa, sier Korsfur.

Selv har hun godt belegg, godt hjulpet av anleggsarbeidere fra Statnett, Skanska og flere andre.

– Vi var såpass forutseende at vi bestilte en brakkerigg for dem som blant annet arbeider på Kvænangsfjellet, med tunnelen og med fjellsikring. Men selv om vi er fornøyd med å ha god dekning på rommene, så er man aldri glad for at bygda blir sårbar og ikke klarer å serve markedet. Vi kunne sikkert ha leid ut hele huset til  ett firma, men det er vi ikke tjent med. Vi skal leve etter at boomen er over og derfor prøver vi å ha noen rom ledige til de som ringer også, sier Korsfur.

STERKE SAKER: Tidligere har Kjartan Nygård kunne arrangere styrkekonkurranser inne i idrettshallen. Det er det nå slutt på. Her ser vi Dag Rune Stangeland på Nordreisa Strongman Challenge i februar. Foto: Torbjørn O. Karlsen