– Jeg blir ikke forbanna. Men jeg er veldig skuffet.

Det sier Kvænangen-ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) etter at Høyre i kommunestyret mandag gikk ut av samarbeidet med Ap og støttet opposisjonens forslag til budsjett. Dermed hadde ikke Ap flertall og ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) måtte se på at partiet hans tapte avstemningen 8–7 – med kun én stemme fra Høyre.

Resten av kommunestyret, Høyres varaordfører Ronald Jenssen, samt Kystpartiets fem representanter, SVs ene og Frps ene, stemte sammen om et felles budsjett.

– Vingeklippet

Dermed har Kvænangen fått en ordfører som må styre etter budsjett han ikke er enig i. Eirik Losnegaard Mevik legger ikke skjul på at det er problematisk for ham.

– Jeg er jo vingeklippet. Vi hadde mye bra på gang, som jeg nå ser blir vanskelig å gjennomføre. Dette er et dårlig tegn for styringen av Kvænangen fremover, sier Mevik.

Budsjettarbeidet i Kvænangen har vært tidkrevende, men Mevik sier at det kom veldig bardus på ham da Høyre brøt med Ap i formannskapet tidligere i desember.

– Jeg var helt uforberedt på det, ja. Jeg kan ikke gi noe godt svar på hvorfor heller. Vi har ikke hatt store uenigheter rundt budsjettet, selv om det har tatt tid. Vi mener budsjettet vi la fram er i tråd med det Høyre mener. Så jeg forstår ikke dette helt, sier Mevik.

Snorklipper

– Hva gjør det med motivasjonen din når du vet at du i 2017 skal styre etter et budsjett du ikke er enig i?

– Jeg skal selvsagt følge lojalt opp det kommunestyret har bestemt, selv om det er flere ting der jeg er veldig uenig i. Det er kommunestyret som styrer og legger premissene. Men det er klart: Jeg har gått inn i ordførerjobben med liv og lyst og nærmest bodd på jobb. Jeg har brukt all min tid på dette, men når slike ting skjer så får jo motivasjonen og engasjementet en kraftig knekk. Men hvis kommunestyret mener at de er bedre tjent med å ha meg som snorklipper og borgermester, så får de mene det. Men jeg tror ikke hele kommunestyret mener det, sier Mevik.

Han trekker blant annet fram et par av budsjettvedtakene han er uenig i.

– Jeg er blant annet veldig uenig i at man fjerner en kontorsjefstilling i kommunen. Vi satte en ledergruppe i mars og når vi har fått den på plass, så skal man begynne å kutte. Jeg er også uenig i at man trekker inn 400.000 kroner på legekontoret. Det setter i spill det som har vært en stabil legedekning i Kvænangen, sier Mevik.

Ikke brudd ennå

Ordføreren understreker at det ikke er aktuelt med et formelt brudd med Høyre. I alle fall ikke nå.

– Nei, det er ikke aktuelt for meg. Men vi må jo diskutere det i gruppa vår også. Det er mange der som er vel så skuffede og frustrerte som det jeg er. Når det er sagt, så er jeg opptatt av at vi skal ha et styringsdyktig politiske flertall – for innbyggernes skyld. Det motsatte gir kaotiske tilstander i kommunestyret, sier Ap-ordføreren.

Han sier at Ap må ha et møte med Høyre på nyåret for å avklare veien videre.

– Er tilliten til Høyre tynnslitt?

– Det må vi egentlig ha en prat med Høyre om. Jeg konstaterer at vi ikke har klart å levere et budsjett i lag. Det vil selvsagt gå ut over tilliten mellom oss når vi ikke klarer å bli enig om årets viktigste dokument. De fleste vil vel være enig i at det er ganske dramatisk. Et hvert samarbeid må bygges på tillit, sier Mevik, og avslutter:

– Jeg brenner fortsatt for å utvikle Kvænangen. Jeg kjenner meg selv såpass godt at jeg ikke kommer til å la være å engasjere meg og at folk i kommunen skal få oppleve oppsving – ikke bare kutt og nedleggelser.

Ikke dramatikk

Jenssen, som er varaordfører, sier at Høyre måtte følge valgprogrammet sitt i budsjettarbeidet. Da endte de i samarbeid med Kystpartiet, SV og Frp, og ikke Ap – det partiet de egentlig samarbeidet med.

– Dette var ikke et brudd med Ap sånn sett, så det ligger ikke noe dramatikk i dette fra Høyres side. Men vi har vært nødt til å følge valgprogrammet. Det har årsmøtet vårt bestemt, men Ap var ikke interessert i å gi oss noe, sier Jenssen.

Han utelukker ikke at det samme vil kunne skje ved neste korsvei – i budsjettarbeidet i 2017.

– Det kan man ikke utelukke. Det kommer an på hvor mye Ap jenker seg. Det er jo ikke til å stikke under en stol at det er mange forskjeller. Det gikk jo mye lettere å bli enige i fjor, men i år mener jeg at Ap ikke har gitt noe i forhandlingene. Og vi kan ikke bryte løfter vi har gitt i valgprogrammet vårt, sier Jenssen.

– Mer glød

Han berømmer spesielt Kystpartiet for samarbeidet om budsjettet.

– Det var totalpakken som avgjorde. Kp, Høyre, SV og Frp var enige om budsjettet og har samarbeidet godt for å få det til, sier Jenssen.

– Hva tror du det gjør med motivasjonen til en ordfører som ikke har flertallet bak seg i 2017?

– Det vet jeg ikke. Men kanskje varaordføreren får mer glød med dette, sier Jenssen, som altså selv er varaordfører.

Kanskje forslag

I januar har Kvænangen Høyre medlemsmøte. Der vil nok budsjettbruddet bli et tema.

– Tror du det kommer forslag der om at dere skal trekke dere helt ut av Ap-samarbeidet?

– Jeg ser ikke bort ifra det. Det var enkelte røster allerede på årsmøtet som mente det. Men det er som sagt ikke noe brudd nå i alle fall, sier Ronald Jenssen.