Oppvekstsjef Anette Holst i Lyngen registrerer med tilfredshet mange av funnene i Ungdata-undersøkelsen fra KoRus-Nord

- Vi har i Lyngen i hovedsak sunne, friske og engasjerte ungdommer. Utfordringer finnes innen psykisk helse. Lyngen, i likhet med resten av Norge, har økning i psykiske helseplager og depressivt stemningsleie, forteller Holst.

Hun påpeker at 95 prosent av guttene forsikrer at de ikke har slike plager. De har det helt fint, noe som er tilfelle for 75 prosent av jentene.

Svarene blir lagt fram i ungdomsrådet, levekårsutvalget og Foreldrenes Arbeidsutvalg. Ei tverrfaglig gruppe vil senere foreslå tiltak på felt hvor det er grunn til bekymring.

Tror på framtida

Anette Holst kan sammenligne svarene med en tilsvarende undersøkelse for tre år siden. Hun kan også se hvordan Lyngen plasserer seg sammenlignet med andre kommuner.

Undersøkelsen ble foretatt i april i fjor. 108 ungdomskoleelever, noe som utgjør 91 prosent av målgruppen, fra tre skoler svarte på spørsmålene.

Blant svarene er at jentene bruker mer tid enn guttene på skolearbeid og har større tro på framtida.

- Lyngen ligger over landsgjennomsnittet når det gjelder trygt nærmiljø, tilfredshet med idrettsanlegg og lokaler for å treffe andre ungdommer, forteller Holst.

Hele 93 prosent opplever nærmiljøet som trygt mot 87 prosent i Norge.

Mindre snus

Bruken sv snus ligger fortsatt relativt høyt, men det er nedgang fra 2013. Bare et fåtalls unge røyker eller bruker hasj.

Over to av tre unge tror de vil få et lykkelig liv.

Av negative faktorer trekker elevene spesielt fram kollektiv- og kulturtilbudet samt psykiske helseplager.

- Vi innser at det er vanskelig å forbedre kollektivtransporten. Etter klokka 18 på hverdagene kjører ingen busser. Vi har i helgene ”Hjem for en 50-lapp” med start fra drosjeholdeplassen på Lyngseidet, men ordningen benyttes lite, forteller Holst.

Oppvekstsjefen ser at det er noen forskjeller i svarene fra guttene sammenlignet med jentene.

- Guttene er mer lykkelig, selv om flest gutter tror de blir arbeidsledig. Jentene oppgir at de vil ta høyere utdanning. 95 prosent av guttene og 75 prosent av jentene har ikke psykiske plager og har det helt fint i hverdagen, sier oppvekstsjef Anette Holst i Lyngen kommune.