Ørjan Albrigtsen er ordfører på vegne av en fellesliste mellom Kystpartiet og KrF i Skjervøy. Han sier at Kvænangen-løsningen, der man legger ned lokallaget til Kystpartiet og tar kollektiv overgang til Sp, kan bli aktuell også i Kystparti-bastionen Skjervøy.

– Ja, vi har styremøte i neste uke og årsmøte i februar. Der blir vi å ta et veivalg, sier Albrigtsen, og fortsetter:

– Jeg vil ikke si hva jeg selv mener om saken. Det skal jeg meddele mine folk først. Men det er ikke til å legge skjul på at partiet sliter. Det viser bare hvor vanskelig det er å bygge opp et parti, sier Ørjan Albrigtsen.

Egne vurderinger

Kystpartiet har bare to representanter i kommunestyret i dag - ordføreren og Kurt Michalsen. De tre andre kommunestyrerepresentantene på Felleslista Kp/KrF er fra KrF. Selv kom Albrigtsen over til Kystpartiet fra KrF i den storstilte Roy Waage-styrte overgangen i oktober 2004 - en overgang som minner veldig om det som skjer i Kvænangen nå. Skjervøys forrige ordfører, Torgeir Johnsen, gjorde jo også nøyaktig det samme i oktober 2014 - da han som sittende ordfører tok overgang fra Kystpartiet til Senterpartiet.

- Har avgjørelsen i Kvænangen noen betydning for deres avgjørelse?

– Nei. Det vil bety en svekkelse av partiet i Troms, men vi gjør våre egne vurderinger. Vi har diskutert før om vi skal legge ned lokallaget. Og da vi valgte å inngå listesamarbeid med KrF så var det en erkjennelse av at man trenger en partiorganisasjon i ryggen. Det er ikke til å legge skjul på at Kystpartiets organisasjon ikke strekker til, sier ordføreren.

Ikke gunstig

Per-Roger Vikten, leder i Kystpartiet, innrømmer at Kvænangen-utmeldingen ikke er gunstig for partiet.

- Nei, det er jo ikke det. Det ville det ikke vært for noe parti. Det er mange andre småpartier som sliter også, men Kystpartiet har en utfordring med å få oppmerksomhet i media. Vi har mye fornuftig å komme med, men det fenger ikke i media, sier Vikten.

Han er imidlertid ikke engstelig for at det kan bli et ras av utmeldinger som følge av det som skjer i Kvænangen.

- Nei, jeg er ikke det. Vi er dog ærlige på at vi sliter med å stille lister i alle fylkene til høstens valg. Men i Finnmark, Troms, Nordland, Hordaland, Rogaland og Vestfold vet jeg vi stiller lister. Og så har vi også Nord-Trøndelag og flere andre også. Vi håper på så mange fylker som mulig, men vi klarer som sagt neppe alle, sier Vikten.