Ekteskapsloven som likestilte homofile og heterofile trådte i kraft i 2009. I april 2016 vedtok den norske kirkes øverste organ, Kirkemøtet, at likekjønnet ekteskap skal sidestilles med heterofilt ekteskap. Likevel har ikke homofile kunnet gifte seg i kirken før kirkemøtet i dag vedtok ny ekteskapsliturgi.

Fornøyd

Anne Dalheim i Åpen Folkekirke fra Oteren var i Trondheim under Kirkemøtet og er meget fornøyd med resultatet av avstemmingen.

– Dette har mye å si for hele den norske kirke. Det har vært en fin debatt, hvor alle er villig til å ta hensyn til hverandre, sier hun.

– Det er viktig for Åpen folkekirke at man kan stå sammen om en forent kirke, selv om det finnes uenigheter, legger hun til.

Dalheim er ikke bekymret for at det kun er prost Hans Erik Schjøth som i sagt seg villig til å vie homofile par.

– Vi har stor tillit til at han skaffer prest, de har sagt fra Tromsø at de kan komme og vie om det skulle være mangel på prest. Men jeg tror ikke det blir den store køen, de fleste det er aktuelt for har flyttet til byen. Men de som vil er hjertelig velkommen til sin egen kirke, prosten skaffer prest, avslutter Dalheim.

Leder for Åpen folkekirke Gard Sandaker-Nielsen sier i en pressemelding at de nå har levert på sitt viktigste valgløfte.

– Jeg vil gratulere hele Norge med dagen. Endelig skal alle par få gifte seg i sin lokale kirke. I dag feirer vi kjærligheten, sier Sandaker-Nielsen og fortsetter med at dette er dagen for ål juble og glede seg.

Prosten vil vie

Framtid i Nord har tidligere snakket med prost Hans Erik Schjøth, som den eneste som har sagt seg villig til å vie likekjønnede. Det er hovedsakelig på grunn av sin personlige overbevisning, som gradvis har beveget seg mot ja-siden.

– Jeg har møtt endel homofile og jeg har sett hvor krevende det er å ha en legning som kanskje må skjules. Det er krevende og ikke kunne være seg selv, og ikke bli akseptert av de rundt seg. Den kampen ser jeg kan være direkte helsefarlig. Min overbevisning er bygd både på lesning av Skriften, men også på møtet med de homofile, uttalte Schjøth i april.

– Debatten om vigsler for likekjønnede har pågått i 20 år, det er ikke noe nytt. Noen sa fra talerstolen at dette går for fort og at det ikke er utredet nok. Det går ikke for fort, det var på høy tid. Dette handler ikke om en familiekonstruksjon, men hvem som skal få kirkas velsignelse, uttalte Schjøth.