Tråante skal være en storstilt makering av 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold.

Samenes første landsmøte varte fra 6. til 9. februar i 1917, og dette markeres i år flere steder i Sápmi. Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune og Sametinget har gått sammen for å arrangere en storstilt feiring av jubileet. Hovedfeiringa skal foregå i Trondheim, og programmet skal vise fram bredden i samisk kultur – i forhold til språk, historie, kultur og næring, både fra sør til nord og vest til øst. Målet med Tråante er å formidle kunnskap om samene, samisk historie i 100 år og samisk kultur.

Samer fra Norge og Sverige

På møtet for 100 år siden deltok samer fra både Norge og Sverige. Da var det Elsa Laula Renberg fra Helgeland og Brurskanken samiske kvinneforening som tok initiativ til landsmøtet. Det foregikk i Metodistkirken i Trondheim og omtrent 150 samer deltok, der de fleste var sørsamer fra Hedmark, Nordland og Trøndelag. 40 av deltakerne var kvinner.

Landsmøtet ble gjennomført på norsk, både på grunn av forskjellen mellom sørsamisk og nordsamisk, men også fordi flere av gjestene var norsktalende. Samisk skole for barna og en reindriftslovkomité var hovedsakene. Reindriftslovskomitéen la senere fram et forslag til ny reindriftslov, noe som påvirket den endelige utforminga av loven i 1919.

Riddu er med i Trondheim

Under Tråante i Trondheim inviterer Rockheim, Riddu Riđđu og Márkomeannu til festkveld. Da skal den finsk-samiske rapperen Ailu Valle, SlinCraze og Maxida Märak holde konsert fredag kveld på Rockheim i neste uke.

- Riddu Riddu er stolt over å kunne bidra til feiringen i Trondheim. Vi har som mål å presentere bredden av samisk kunst og kultur på flere scener gjennom året, har festivalsjef for Riddu Riddu, Karoline Trollvik, tidligere uttalt.

Kilder:http://www.tråante2017.no og Wikipedia.