I tillegg til alminnelig selskapsskatt på 27 prosent, betaler selskaper som driver petroleumsvirksomhet på norsk sokkel en særskatt på 51 prosent. Dette grunnet den betydelige meravkastningen ved utvinning av olje- og gass. Kostnader knyttet til omdømmebygging, reklame, medlemskap i interesseorganisasjoner og informasjons- og lobbyvirksomhet som anses å fremme petroleumsvirksomheten, kan imidlertid selskapene skrive av på skatten.

– At flerfoldige millioner av de 78 prosentene av skattbart overskudd, som i utgangspunktet skal komme staten og folket til gode, går til lobbyvirksomhet – til å påvirke folket, er dypt urovekkende. Manglende inntekter må jo dekkes inn andre steder, og den regningen er det skattebetalerne som må ta, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til iTromsø.

Ingen oversikt over beløpet

I et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp), har Fylkesnes bedt ministeren redegjøre for hvor mye oljeselskapene har fått i redusert skatt de siste fem årene, som følge av at påvirkningsarbeid er fradragsberettiget.

Svaret fra ministeren var at departementet ikke har grunnlag for å anslå hva slike fradrag har medført i redusert skatt.

– Det har vist seg å være en enormt strevsom jobb å få ut tall på dette. Jeg har vært i kontakt med Oljeskattekontoret i Stavanger også, men heller ikke de kan hjelpe. De opplyser det at de ikke har et sånt detaljnivå. De stoler altså på at oljeselskapene rapporterer riktig, sier Fylkesnes.

LoVeSe – et ekstremt tilfelle

I dag reiser rådgivere rundt på oljeselskapenes regning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Jobben deres er å påvirke befolkningen til å snu i oljespørsmålet.

Disse utgiftene, samt medlemskontingenten i interesseorganisasjonen Norsk olje- og gass – som også jobber aktivt med å snu opinionen, skriver selskapene av på skatten.

– Det er et ekstremt eksempel på hvor absurd dette er. Det er en sak hvor det er stor motstand i folket mot oljeboring, men samtidig er det folket som i siste instans finansierer lobbykanalen oljeselskapene bruker, sier Fylkesnes.

David mot Goliat

Bent Bakkan, informasjonsansvarlig i Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, mener dette er illustrativt for en typisk skjevhet i samfunnet.

– At penger som kunne gått til å utvikle nye fornybare næringer og infrastruktur, i stedet går til lobbyvirksomhet – mot oss; det er vi sterkt kritisk til.

Han medgir imidlertid i samme åndedrag at folkeaksjonen, som en frivillig organisasjon, er statsstøttet.

– Men her snakker vi David mot Goliat, sier han.

Vurderer stortingsforslag

Fylkesnes vurderer nå å fremme et stortingsforslag for å få fjernet avskrivningsordningen i petroleumsbransjen.

– Vi bør klargjøre og stramme opp regelverket på hva oljeselskapene kan skrive av. Det bør avgrenses til ting som har direkte betydning for oljevirksomheten, og da eksisterende virksomhet. Subsidieringen av lobbyorganisasjonene må stoppe, sier han.