- Kaoset i sametinget har gjort at plenum siden september i fjor ikke har behandlet mer enn én eneste politisk sak, budsjettet i desember. Det er mer enn pinlig, sier Aud Marthinsen, gruppeleder for FrP på Sametinget.

Til samlingen for komitéene og plenumsmøte i Sametinget neste uke, er det kun meldt inn tre saker. Dette gjorde at hun foreslo å korte ned møtetiden.

- Det ble nedstemt. At det er så få saker har aldri før skjedd og jeg synes det er veldig trasig. Et flertall i plenumsledelsen har nå foreslått nyvalg av alle organer i sametinget på mars-samlingen. Det vil da kun ha betydning på én samling før valget og nytt sameting trer sammen. Jeg håper det ikke blir flertall for dette, sier politikeren.

"Husmorsferie"

Marthinsen har sittet på Sametinget i åtte år. Nå mener hun at Sametinget er mer og mer blitt en arena for spesielt interesserte.

- Det er ikke morsomt å være politiker når det er så få saker å behandle. Sametinget har blitt en andedam der det plaskes og skvaldres mye, men lite blir gjort. Siden jeg begynte har jeg kalt det for «husmorsferie» og det er godt å slappe av der oppe, fortsetter Marthinsen.

Rot og kaos

Hun er redd det kan ta et helt år før man får behandlet en eneste politisk sak, og mener dette svekker tilliten til Sametinget.

- Det er ikke rart at folk mister tillit til Sametinget når man holder på med slik intern kjekling hele tiden. Hva skal vi med Sameting med bare rot og kaos?

-Hva kan gjøres for å ordne opp?

- At vi legger det ned. Det er løsningen. En tredjedel av pengene som Sametinget får går til oss som politikere og administrasjonen. Jeg ser ingen grunner til at vi skal vi ha et organ ekstra når kommunene selv kan behandle samiske saker.

Ville aldri skjedd

Marthinsen er også lokalpolitiker i Kåfjord, og er medlem i kommunes driftsutvalg og kommunestyre.

-Ved forrige møte i driftsutvalget behandlet vi omkring åtte og ni saker på seks timer. Det ville aldri skjedd i Sametinget, avslutter hun.

Feil fakta

Sametingspresidenten Vibeke Larsen (uavhengig) er ikke enig i Marthinsen sine uttalelser og mener hun har feil fakta.

- Vi hadde plenum i fire dager i desember hvor vi diskuterte flere saker. Når vi starter plenum onsdag så stemmer det at det bare er tre saker, men den ene er Sametingets årsmelding for 2016.  Dette er en svært stor og lovpålagt sak, sier Larsen til Framtid i Nord.

I tillegg til de tre sakene, skal Sametinget ha to seminarer.

- På det ene skal forskningsrapporten om vold mot samiske kvinner skal legges frem og den har plenum og Marthinsen selv vært med å bestille. Om hun ikke ønsker å delta på dette for å ta til seg kunnskap, så får det være opp til henne!

- Bidrar selv

Larsen mener Marthinsen selv bidrar til det interne kaoset og rotet på Sametinget.

- Hun er selv med og bidrar til at det blir slik. Sametinget er parlamentarisk system hvor man har demokratiske spilleregler. Hennes eget parti har selv bidratt til kaos på Fylkestinget, men da var det ingen som kalte det for ingen som kalte det for kaos! Da var det bare demokratiske prosesser, og slik må man tenke om Sametinget.

Sametingspresidenten sier at Sametingsrådet vil kjøre deres prosess, så fremt det de ikke får mistillitsforslag rettet mot seg.

- Vi vil ikke kaste kortene om ikke plenum tenker ta de har et annet alternativ.

- Det er ikke rart at folk mister tillit til Sametinget når man holder på med slik intern kjekling hele tiden, sier Aud Marthinsen, som også er lokalpolitiker i Kåfjord. Foto: Arkiv
Til samlingen for komitéene og plenumsmøte i Sametinget neste uke, er det kun meldt inn tre saker.
Sametingspresident Vibeke Larsen er ikke enig i Marthinsens uttalelser. Foto: PRESSEFOTO