De kunne ikke vare, Thailands øyparadiser. For vakre, for vanedannende, for perfekte for sitt eget beste. Det begynte med backpackerne – små grupper med frynsete folk som kartla Asias vakreste reisemål – og plutselig sto både øst og vest og eiendomsutviklerne på døren. Men det er lenge siden nå, lenge nok til at ord som “uberørt” og “autentisk” sjeldnere og sjeldnere kan benyttes i thailandske turistbrosjyrer med god samvittighet. Og med en industri som snart omfatter 30 millioner besøkende til landet hvert år, er det liten tvil om at ting blir verre før de blir bedre. Godt, derfor, at det fremdeles finnes steder hvor oss reisende er i mindretall. Kanskje krever det noen timer ekstra på buss, en humpete scootertur gjennom jungelen på vei til hotellet og skranten WiFi-forbindelse når man kommer fram, men belønningen er desto høyere. Tettere på natur, tettere på folk, tettere på det som gjør Thailands få gjenværende paradisøyer så enestående.

Koh Bulon Lae

Skulle man skrevet en turistbrosjyre om Koh Bulon Lae – eller Bulone på lokalspråket – ville man fort gått tom for ideer. Du kan nevne de fantastiske strendene, selvfølgelig; det bedøvende tempoet, snorklingen, solnedgangene, den lille, men gjestfrie befolkningen ... og det er strengt tatt det. Her får du lite mer enn det helt grunnleggende, i en særdeles kompakt gavepakke (en gåtur fra ende til ende tar rundt 15 minutter). Og selv om speedbåter nå kjører jevnlig mellom øya og fastlandet i høysesongen, viser Koh Bulon Lae få tegn på utvikle seg i annet enn bærekraftig tempo. Strøm og WiFi er luksusvare her, kun tilgjengelig noen få timer om dagen. Prisene forblir lave, og standarden er enkel. Men når det er sagt: En mer renspikket thailandsk øystemning skal man lete lenge etter.

Praktisk: Det finnes i skrivende stund ingen minibank på Koh Bulon Lae. Ta med nok av kontanter.

Reisen dit: Den enkleste reisen til Koh Bulon Lae går via fastlandet, med hurtigbåt fra Pak Bara.

Anbefalt hotell: Familiedrevet bungalowhotell i mellomsjiktet med egen restaurant. www.bulone-resort.com

Koh Phayam

Koh Phayam er kjent som øya du stikker innom for en dag eller to, før resten av ferieplanen forkastes i nærmeste papirkurv. Hastverk er et fremmedord langs de brede, folketomme strendene, på skogstiene, utsiktspunktene og de små, lokaleide restaurantene. Men hva gjør egentlig Koh Phayam så fredelig? Først og fremst er det ingen biler på øya, noe som gjør selv de travleste knutepunktene søvnige og avslappede. De få turistene som finner veien hit, er nesten utelukkende uavhengige: en blanding av backpackere, alenereisende, par og en håndfull familier. For det andre krever turen noen timer med buss fra Bangkok, Phuket eller Surat Thani, før hurtigbåter krysser fra Ranong på fastlandet. Turismen har nå tatt over som hovednæring, men Koh Phayam forblir milevis unna resten av Thailands øyer med tanke på utvikling. Gjør deg selv en tjeneste: Sett av noen dager mer enn du tror du trenger. Denne øya er ikke for de travle.

Praktisk: Det finnes i skrivende stund ingen minibank på Koh Phayam. Ta med nok av kontanter. De fleste hotellene leier ut automatiske scootere. Sørg for å være komfortabel med kjørereglene før du begir deg ut på øyas dårlige veier.

Reisen dit: Koh Phayam kan nås med en eldgammel ferge (2-3 timer) eller rumperistende speedbåter (45 min) fra Ranong på fastlandet. Busser til Ranong går jevnlig fra Bangkok (8 timer) eller Surat Thani (3 timer).

Anbefalt overnatting: Økohotell bygd på gammel cashewnøttplantasje. Store og deilige bungalower. www.ppland-heavenbeach.com

Koh Kood

Like ved grensen til Kambodsja – og rundt halvannen times fergetur fra fastlandet – ligger et av de siste gjenværende øyparadisene på Thailand-kartet. Ko Kut – eller Koh Kood på lokalspråket – innfrir enhver forventning om det rolige, frodige og uspolerte Thailand. Trolig er det den noe avsidesliggende plasseringen som har skånet øya fra turisme i stor skala. For mange vil tanken på en ekstra buss og påfølgende ferge etter landing i Bangkok virke i overkant tidkrevende, men reisen er langt mindre strevsom enn den høres ut. Belønningen, derimot, kan knapt overdrives. Travelfish.com – den største bloggen om Thailand og Sørøst-Asia på nettet – klinte til i sin guide og kalte Koh Kood “den vakreste øya vi har sett gjennom 20 års reise i Thailand”.

Praktisk: Koh Kood er fortsatt ”uberørt” etter thailandsk standard, men selv her gjelder det å booke på forhånd i høysesongen. At øya nylig ble utstyrt med sin første minibank, er tegn på dette.

Reisen dit: For å unnagjøre reisen på én dag, er det viktig å være tidlig ute for å rekke siste fergen til øya. Den første bussen fra Ekkemai-stasjonen (Bangkok) til Trat går klokka 05.00, men det er også mulig å ta den som går en time senere. Koh Kood Princess Ferry er det vanligste (og tregeste) fergeselskapet, og har en egen disk på busstasjonen i Trat. Turen tar cirka to timer, og inkluderer transport fra Trat til Laem Sok (45 minutter), ferge til Ko Kut og buss fra havnen til de fleste hotellene.

Anbefalt overnatting: Cozy House. Som navnet lover et hjemmekoselig og veldrevet hotell, cirka fem minutters gange fra stranden. Bungalower fra 150 kroner per natt. Frokost inkludert, samt gratis kajakk-leie. www.kohkoodcozy.com

Bang Krachao

Det virker kanskje absurd, men en av Thailands sanne øyperler finner du i hjertet av hovedstaden. Bang Krachao – bedre kjent som Bangkoks grønne lunge – er i realiteten en halvøy, delvis avskåret fra resten av bysenteret av den mektige Chao Praya-elven. I mange år var øya ukjent territorium for de fleste, innbyggere av Bangkok inkludert, men nå begynner den for alvor å oppdages av både turister og fastboende. Takket være et langstrakt nettverk av forhøyede betongstier, er leie av sykler den beste måten å komme seg rundt på. Ikke gå glipp av det flytende markedet Bang Nham Phuen – for en uforglemmelig lunsj/middag – eller synet av Bangkoks skyskrapere og forretningsdistrikt fra andre siden av elven.

Reisen dit: Du kan nå Bang Krachao med båt fra Silom-distriktet. Ta metroen til Klong Toei og deretter en rask taxi eller tuk tuk til Klong Toei-brygga. Overfarten tar rundt fem minutter hver vei.

Overnatting: Bangkok Tree House. Arkitektonisk slående ”øko”-hotell med høy komfort. Har fått noe negativ tilbakemelding siden overtakelse av nye eiere, men står fortsatt som det beste alternativet på øya. www.bangkoktreehouse.com

Koh Jum

Hvordan en av Andaman-havets største juveler har fått være i fred, i motsetning til sine verdenskjente naboer Phi Phi og Ko Lanta, er ikke lett å si. Uansett tilbyr Koh Jum (også kjent som “crab” island) etterlengtet ro i en svært trafikkert del av Thailand. I underkant av 30 småhoteller er i drift her, nesten alle med 24 timers elektrisitet, og få av dem strekker seg høyere over det frodige landskapet enn et palmetre. Strendene kan være steinete, men du er aldri mer enn noen skritt fra nærmeste sandbanke. Opptil 10 kilometer strekker de seg langs vestkysten – fra den flate sørsiden til de smaragdgrønne fjellene i nord. Koh Jum er kort sagt alt ordet “paradisøy” lover, men vær advart: for dem som ser etter fest og uteliv, se andre steder. Befolkningen – 1500 primært muslimske fastboende – er konservative når det gjelder utagerende oppførsel. Når det er sagt, skal du lete lenge etter en mer vennlig mottakelse.

Praktisk: Det finnes i skrivende stund ingen minibank på Koh Jum, så ta med alt av kontanter nødvendig for oppholdet. Øya har nå (stort sett) 24 timers elektrisitet.

Reisen dit: De fleste tar fergen til Koh Jum fra enten Ko Lanta eller Krabi by. Denne kan ofte være overbooket i høysesongen.

Overnatting: Ting Rai Bay Resort. Kjent og kjært hotell på stranden i bungalowstil, med egen restaurant. www.tingrai.com

KAJAKK: Ko Kuts elver forbinder vestkysten av øya med flere fossefall og badekulper. Hotellene her låner ofte ut gratis kajakk til gjester. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
KOH JUM: Velg Thailands mindre kjente øyer - ikke bare for ensomme strender - men for møter med en befolkning som ikke ennå er utmattet av masseturisme. Her fra Koh Jum. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
FISK: Turisme har kanskje tatt over som hovednæringen på Ko Kut, men fremdeles forblir fiske leveveien for store deler av befolkningen. Oppsøk landsbyen sørøst på øya, for et minneverdig måltid rett fra havet. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
KO KUT: Solnedganger og strender som dette ser man på øyer over hele Thailand. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
NATUR: Etter dager og uker i Bangkok er det en stor lettelse når storbylarmen erstattes med klukkingen fra havet og lukten av blomster. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
DYKKING: Steder som Koh Tao har flere dykkere enn fisker. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland