Selv om han har spilt i flere storfilmer og reist verden rundt, så er det første gang han er i Lyngen.

– Hvis jeg skulle beskrevet Lyngen, så ville jeg sagt at det først og fremst er veldig ekte. Alt er i tillegg friskt og rått, noe som gjenspeiles i de folkene som bor her. Dette er noe helt forskjellig fra hva jeg er vant med i Los Angeles, sier Meyers, og legger til at han har forelsket seg helt i den store kontrasten av fjord og fjell.

Inn for å være ond

Meyers kjente ikke historien om Jan Baalsrud på forhånd, men han har fått med seg at det ikke bare er nordmennene som kjenner til historien.

– Dette er en lokal historie som er internasjonalt kjent. Det at vi i tillegg har mulighet til å filme på steder som historien har utspilt seg, det gjør alt så mye mer ekte. Det å spille oberst Kurt Stage har selvfølgelig vært en utfordring, i og med at han er den aller største og ondeste karakteren i filmen. Det har derfor vært viktig for meg å gå hundre prosent inn for å være ond, noe som er veldig viktig. For desto ondere karakteren min er, desto større blir helterollene i filmen, sier Meyers.

Han føler selv ikke at han har fått sett så veldig mye av Lyngen, i og med at det ikke har vært så veldig mye fritid de siste ukene. Derfor ønsker han definitivt å komme tilbake hvis sjansen byr seg i fremtiden.

Med åpne armer

Thomas Gullestad (36), som spiller hovedpersonen Jan Baalsrud i filmen, er positivt overrasket over gjestfriheten som Lyngens befolkning har vist.

– Det har vært helt fantastisk å være her. Vi kom inn døra her og ble tatt imot med åpne armer. Befolkningen i Lyngen virker til å ha en lojal og imøtekommende mentalitet og det er tydelig at bygda er veldig sammensveiset. Et slikt prosjekt krever veldig mye drahjelp, men det har ikke vært noe problem her i Lyngen, sier Gullestad.

Thomas legger ikke skjul på at det har vært utfordrende å spille Jan Baalsrud, men han syntes det har vært gøy å forholde seg til noe som har skjedd før og som er sant. I denne filmen har Thomas også ønsket å gjøre alt av stunt selv, noe som innebærer både å skyte bort tærne og svømme i sjøen.

– Det er ett par ganger i løpet av filmen at jeg har følt meg sliten eller tenkt at nå kan jeg skade meg, men jeg ønsker å gjøre alt dette selv. Det eneste vi har brukt stand-in til er oversiktsbilder hvor jeg går på ski over fjellet for eksempel. Grunnen til at vi har gjort dette er for at jeg skal få hvile meg litt, rett og slett. Jeg har også en ekstrem respekt for det blå, iskalde vannet som er her oppe i nord. Jeg kjenner på det at jeg gruer meg til å avslutte innspillingen her å reise tilbake til Oslo. Det har vært utrolig deilig å få kjenne litt på den råskapen som naturen har vist, sier Gullestad.

Noe av det sykeste

Den aller største og viktigste scenen i filmen ble spilt inn torsdag. Dette er det eneste punktet i filmen hvor de to hovedpersonene (Jan Baalsrud og Kurt Stage) møtes ansikt til ansikt.

– Det er ett utrolig spennende punkt i filmen, og det blir fantastisk å få se hvordan det blir i selve filmen. Jeg håper vi får det bra til, sier Gullestad.

På den tiden han har vært her har han både sett Lyngen fra bil, båt og helikopter. Han er en snowboard entusiast, og nå drømmer han om å komme tilbake for å få stått i Lyngsalpene, noe han mener er noe alle som er interesserte i å kjøre alpin må få gjort i løpet av livet.

– Dette stedet er noe av det sykeste Norge har å by på. Alt her er så nærme kilden, og vi har fått servert ordentlig fersk fisk og ferske reker. Det er noe helt annet enn den «ferske» fisken som vi får servert i Oslo. Jeg er utrolig takknemlig for at vi har fått mulighet til å filme her. Jeg kjenner at det rykker litt i snowboardfoten når jeg ser de fantastiske omgivelsene som omringer oss. Jeg har også flere venner som har vært her og stått i Lyngsalpene. Det er helt vilt, Lyngen er en skikkelig nasjonal skatt. Jeg har aldri vært i alpene før, verken i Europa eller her, men en ting er i hvert fall sikkert, og det er at de første alpene jeg skal til er uten tvil Lyngsalpene, sier Gullestad.

PÅ SKI: Thomas Gullestad er en ivrig snowboarder, men i filmen må han nøye seg med å gå på ski.
Hovedrollene: Thomas Gullestad som Jan Baalsrud og Jonathan Rhys Meyers som oberst Kurt Stage Alle foto: Oda skogheim