Landsmøtet forrige helg gjenvalgte Per-Roger Vikten fra Nordland som leder for Kystpartiet. Wenche I. Sola fra Rogaland ble valgt som politisk nestleder, mens finnmarkingen Ann-Birgith Bårdsen Wærnes fikk fornyet tillit som organisatorisk nestleder. Fylkesleder i Troms ble Tromsø-mannen Ahmed Aadan Warsame, som også sitter i hovedstyret for partiet.

Grunnleggende galt

Landsmøtet tok også for seg regjeringens forslag om å å fjerne leveringsplikten for trålere. Kystpartiets fremste politikere var ikke nådige i resolusjonen som ble vedtatt. De mener fiskeriministerens forslag er "et svik mot hele landsdelen".

"Kystpartiet er klar på at innskjerping av leveringsforpliktelsen, som skiftende regjeringer over flere stortingsperioder har utvannet gradvis, er veien å gå, for å sikre fiskeindustrien i kommunene som i sin tid var tildelt trålkonsesjonene og er de rettmessige eiere av trålkvotene.

Kystpartiet aksepterer ikke at våre felles ressurser privatiseres, fristilles, og tildeles gratis til private selskap og børsspekulanter. Å fremheve at forpliktelsen ikke lengre er noe viktig næringspolitisk virkemiddel er grunnleggende galt", sier partiet i resolusjonen.

- Må trekkes tilbake

Kystpartiet mener fiskeriressursene som trålkonsesjonene representerer er et viktig næringspolitisk virkemiddel.

"Kvotene representerer 30 % av torskekvoten og over 1000 arbeidsplasser for fiskeindustrien i Nord-Norge. Forslaget om kompensasjon for fjerning av leveringsforpliktelser er totalt uakseptabelt og skammelig", skriver Kystpartiet - og mener fiskeriminister Sandberg må trekke forslaget tilbake.

Landsmøtet valgte for øvrig også å utnevne Steinar Bastesen til æresmedlem. Bastesen var i mange år partiets frontfigur, men har vært borte fra politikken de siste årene. Nå er han imidlertid tilbake igjen. I utgangspunktet var han førstekandidat for partiet i Troms, men i går ble det klart at Bastesen heller stiller på lista i Hordaland.