Daglig leder ved Årvikbruket i Årviksand mener regjeringen og fiskeriminister Per Sandbergs forslag om å oppheve pliktordningen for trålere slår veldig dårlig ut for fiskemottaket.

– Jeg må si jeg er utrolig spent på hva utfallet blir i denne saken. Sånn som forslaget foreligger nå, så har man ikke tenkt på landindustrien i alle fall, sier Albrigtsen.

Bedriften i Årviksand sysselsetter 36 mann for tiden – både fastboende årvikinger og en god del rumenere. Akkurat nå er det mye fisk og mye og gjøre for Årvikbruket. Men det er perioder av året der sjarkene har få muligheter til å levere til mottaket.

– Det er jo det som er intensjonen med trålernes leveringsplikt. Den skulle sørge for at fisken fordeles utover året ettersom trålerne kunne levere fisk på tider av året der sjarkene ikke kunne levere. Det gir stabilitet på land, sier Albrigtsen.

Lite fisk

Han viser til høsten og tidvis også januar som eksempel.

– Da er det lite fisk oppunder land her hos oss. I slike perioder kunne trålerne levert jevnlig fisk slik at folk hadde blitt sysselsatt i stedet for å gå på kaikanten, sier Albrigtsen.

Nergård-tråleren «Kågtind» skal i utgangspunktet tilby til Skjervøy og da kan Årviksand-bedriften kjøpe fisken.

– De er pliktig til å levere til oss. Og hvis rederiet av ymse årsaker har lyst til å levere andre plasser så må de betale frakten av fisken hit til oss. Fisken er Nergård sin til å fiske og Skjervøy kommune sin til å produsere. Blir pliktordningen fjernet, vil fisken være Nergård sin til både å fiske, produsere og selge videre. Det vil være en liten katastrofe for oss, sier Albrigtsen.

LES OGSÅ:

Enorme konsekvenser

– Vil det true bedriftens eksistensgrunnlag?

– Det vil i alle fall få enorme konsekvenser i forhold til hva man ellers kunne fått til ettersom det er store kvoter som plutselig ikke er tilgjengelig for oss eller Skjervøy kommune.

Han mener en tilpasning av dagens ordning er en mye bedre løsning, med å jevnlig tilføre landindustrien fisk.

– Om rederiene ikke ønsker å være bundet av tilbudsplikten, så kan de la kvotene bli igjen i lokalsamfunnene som opprinnelig fikk dem tildelt. Det ville betydd mye for Skjervøy, sier Albrigtsen.

Ekstraordinært formannskap

At det betyr mye for Skjervøy understrekes av at det blir ekstraordinært formannskapsmøte om saken torsdag.

– Tilbudsplikten er kjempeviktig for Skjervøy. Dersom tilbudsplikten fjernes, vil det føre til at viktig råstoff ikke tilbys bedrifter i kommunen, sier maritim næringsutvikler Silja Karlsen i Skjervøy kommune.

For 2017 er det snakk om rundt 2.400 tonn torsk og 670 tonn hyse som skal tilbys fiskebrukene i Skjervøy kommune, Årvikbruket på Arnøy og Skjervøy fisk og skalldyr på Skjervøy.

– Fiskeriministerens forslag er ei dårlig løsning der tilbudsplikten kun skal kompenseres med et fåtalls millioner. Det er viktigere for Skjervøy at fremtidige leveranser av råstoff sikres, sier Karlsen.

Nergård positiv

Konsernsjef i Nergård AS, Tommy Torvanger, sa til Folkebladet i forrige uke at han så positivt på regjeringens forslag om å avvikle pliktsystemet. Han mener ordningen er utdatert og at reguleringen er for streng slik den er i dag.

– Jeg synes det er veldig positivt. Vi vil stå friere til å bruke fisken uten å måtte ta hensyn til mye regelverk. Det betyr utrolig mye for oss at vi kan styre fisken fra fangst til produksjon.

Han sier til Folkebladet at han mener en avvikling av pliktsystemet vil kunne føre til flere arbeidsplasser, ikke færre.

– Vi har et regelverk som ikke er tilpasset virkeligheten og vi er derfor veldig spent på hvordan dette forslaget tas imot i Stortinget, sier Nergård.

STABILITET: – Dagens pliktordning bidrar til stabilitet for anleggene på land, sier Håvard Albrigtsen. Foto: Torbjørn O. Karlsen Foto: Torbjørn O. Karlsen