Statens vegvesen ber folk tenke gjennom hvordan de pakker i bilen til påskeferien. Dagligdagse ting som normalt er ufarlig kan ta liv i en kollisjon.

- Bruk hodet, ikke mist det! Et nettbrett kan bli et «hammerslag» i seteryggen eller i bakhodet på føreren. Et brett veier under en kilo. Usikret i baksetet vil dette treffe seteryggen foran med en kraft med 24 kg ved en bråstopp i 50 km/t. Økes farten til 70 vil kraften bli 36 kilo og hele 96 kilo i 100 km/t, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen i en pressemelding.

Overlevd kollisjon, men ikke usikret last

Vegvesenet opplyser at det har forekommet ulykker hvor personer har overlevd den første kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last inne i bilen.

- Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak slynges fremover. Dette utgjør en stor fare for fører og passasjerene. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil fører til at skadeomfanget blir større i mange ulykker, sier vegdirektøren.

Vegdirektøren understreker at det er viktig å sikre all bagasje før man starter kjøringen.

Nyttig tips: Last bilen riktig

  • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet. Bør sikres med stropper eller bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet

  • Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.

  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.

  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.

  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.

  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.

  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir.

  • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40-90 kg).

Kilde: Statens vegvesen

En løs eller usikret gjenstand i bil kan ved bråbremsing ha dødelig effekt. Foto: Foto: Heiko Junge / SCANPIX